{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Parlamentarci BiH vole "Swarovski" kristale

S
30.3.2010. u 14:00
0
34
Parlamentarci BiH vole "Swarovski" kristale
0
Gosti i oni koje bh. parlamentarci posjete ove godine moći će na račun poreznih obveznika dobiti svilenu maramu sa šnalom izrađenom od srebra i ukrašenom "Swarovski" kristalima u luksuznom pakovanju sa doštampanim grbom Parlamentarne skupštine BiH.
Prema nedavno objavljenom tenderu za nabavku protokolarnih poklona putem otvorenog postupka koji je u toku, Sekretarijat PSBiH naručiće poklone ukupne maksimalne vrijednosti od 80.000 maraka. Poklone će parlamentarci moći davati gostima Parlamenta ili prilikom odlaska u službene posjete, i tu ne bi bilo ništa toliko sporno da nema lota 5 u kojem se, iako je to Zakonom o javnim nabavkama BiH izričito zabranjeno, direktno ističe marka kristala koji moraju biti na šnali.

"Mi smo to precizirali jer nismo mogli naći određen ekvivalent za 'Swarovski' kristale, i po Zakonu možemo napisati direktno marku ako nemamo načina da opišemo predmet javne nabavke", kazala nam je Eldina Smailagić, viši stručni saradnik za javne nabavke u Sekretarijatu PBiH. I, bila bi u potpunosti u pravu da je u tenderu navedeno da se može ponuditi i ekvivalent. Kako to nigdje ne piše, svakome ko ne nudi proizvod sa Swarovski kristalima u startu je jasno da nema šanse.

Zakon zaista predviđa imenovanje marki u određenim situacijama kada je "ugovorni organ u nemogućnosti da korištenjem objektivnih tehničkih specifikacija navede opis predmeta ugovora koji je dovoljno precizan i u potpunosti razumljiv", ali kako piše u članu 15. stav 5. Zakona o javnim nabavkama BiH, "u takvom slučaju ugovorni organ obavezan je navesti da će prihvatiti proizvode, usluge ili metode koji su ekvivalentni u pogledu njihovih osobina dodavanjem izraza “ili ekvivalent”.


U tenderskoj dokumentaciji uz Swarovski nigdje nismo vidjeli izraz "ili ekvivalent" tako da je ovdje očito riječ o favoriziranju Swarovskog i kršenju Zakona. Također, možda bi bili jasni i izrazi "sa precizno sječenim kristalima" ili "kristali kao Swarowski", s obzirom da se u sličnim situacijama nerijetko upotrebljava riječ "kao".

Pored Swarovski optočenih šnala, predmet ovog zanimljivog tendera su i srebrni novčići kovani u BiH sa pozlatom, novac kralja Tvrtka II, srebrni Sebilj, srebrni stećci, Kastel, most u Višegradu i druge stvari koje na najbolji način predstavljaju BiH. Zašto zanimljivog? Zato što, između ostalog, sve nabrojano ponuđač mora biti spreman da isporuči u roku od dva sata! Ugovorni organ ima pravo da odredi rok i od 15 minuta za isporuku ukoliko to želi, ali je jasno da firme van Sarajeva, ali i mnoge u Sarajevu s obzirom na saobraćaj, nemaju šta da traže na ovom "otvorenom tenderu".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: