{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Parlamentarci BiH vole "Swarovski" kristale

S
30.3.2010. u 14:00
0
34
Parlamentarci BiH vole "Swarovski" kristale
0
Gosti i oni koje bh. parlamentarci posjete ove godine moći će na račun poreznih obveznika dobiti svilenu maramu sa šnalom izrađenom od srebra i ukrašenom "Swarovski" kristalima u luksuznom pakovanju sa doštampanim grbom Parlamentarne skupštine BiH.
Prema nedavno objavljenom tenderu za nabavku protokolarnih poklona putem otvorenog postupka koji je u toku, Sekretarijat PSBiH naručiće poklone ukupne maksimalne vrijednosti od 80.000 maraka. Poklone će parlamentarci moći davati gostima Parlamenta ili prilikom odlaska u službene posjete, i tu ne bi bilo ništa toliko sporno da nema lota 5 u kojem se, iako je to Zakonom o javnim nabavkama BiH izričito zabranjeno, direktno ističe marka kristala koji moraju biti na šnali.

"Mi smo to precizirali jer nismo mogli naći određen ekvivalent za 'Swarovski' kristale, i po Zakonu možemo napisati direktno marku ako nemamo načina da opišemo predmet javne nabavke", kazala nam je Eldina Smailagić, viši stručni saradnik za javne nabavke u Sekretarijatu PBiH. I, bila bi u potpunosti u pravu da je u tenderu navedeno da se može ponuditi i ekvivalent. Kako to nigdje ne piše, svakome ko ne nudi proizvod sa Swarovski kristalima u startu je jasno da nema šanse.

Zakon zaista predviđa imenovanje marki u određenim situacijama kada je "ugovorni organ u nemogućnosti da korištenjem objektivnih tehničkih specifikacija navede opis predmeta ugovora koji je dovoljno precizan i u potpunosti razumljiv", ali kako piše u članu 15. stav 5. Zakona o javnim nabavkama BiH, "u takvom slučaju ugovorni organ obavezan je navesti da će prihvatiti proizvode, usluge ili metode koji su ekvivalentni u pogledu njihovih osobina dodavanjem izraza “ili ekvivalent”.


U tenderskoj dokumentaciji uz Swarovski nigdje nismo vidjeli izraz "ili ekvivalent" tako da je ovdje očito riječ o favoriziranju Swarovskog i kršenju Zakona. Također, možda bi bili jasni i izrazi "sa precizno sječenim kristalima" ili "kristali kao Swarowski", s obzirom da se u sličnim situacijama nerijetko upotrebljava riječ "kao".

Pored Swarovski optočenih šnala, predmet ovog zanimljivog tendera su i srebrni novčići kovani u BiH sa pozlatom, novac kralja Tvrtka II, srebrni Sebilj, srebrni stećci, Kastel, most u Višegradu i druge stvari koje na najbolji način predstavljaju BiH. Zašto zanimljivog? Zato što, između ostalog, sve nabrojano ponuđač mora biti spreman da isporuči u roku od dva sata! Ugovorni organ ima pravo da odredi rok i od 15 minuta za isporuku ukoliko to želi, ali je jasno da firme van Sarajeva, ali i mnoge u Sarajevu s obzirom na saobraćaj, nemaju šta da traže na ovom "otvorenom tenderu".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: