{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Parlament za Evropu" sutra o zaštiti ljudskih i manjinskih prava u BiH

F
2.2.2009. u 15:05
0
0
"Parlament za Evropu" sutra o zaštiti ljudskih i manjinskih prava u BiH
0
"Parlament za Evropu" sutra o zaštiti ljudskih i manjinskih prava u BiH
Zaštita ljudskih i manjinskih prava u BiH tema je o kojoj će sutra u Sarajevu raspravljati članovi državnog i entitetskih parlamenata u BiH te Skupštine Distrikta Brčko u okviru treće sesije "Parlamenta za Evropu“.
Prioritet za BiH je da ispravi sve diskriminatorne odredbe u Ustavu i uskladi ih s međunarodnim standardima ljudskih prava, a naročito s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i njenim protokolima.

Pored toga, BiH treba usvojiti i sveobuhvatan zakon protiv diskriminacije.

Kako je najavljeno o ovim temama će s bh. parlamentarcima razgovarati predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Luís Maria de Puig, profesor za javno pravo i međunarodnu zaštitu ljudskih prava na Univerzitetu u Gracu Josef Marko, šef pravnog odjela Ministarstva vanjskih poslova Slovenije Simona Drenik i agent Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava Monika Mijić.

Uime Evropske unije u BiH učesnicima će se obratiti Jiří Kudela, ambasador Češke Republike, zemlje koja trenutno predsjedava Evropskom unijom.

Cilj "Parlamenta za Evropu“ jest da ključne aktere u procesu evropskih integracija informira o zahtjevima i standardima Evropske unije te da ih potakne da u parlamentima aktivno promoviraju potrebne reforme.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: