Sastanak u Sarajevu
0

“Parlament za Evropu” o hitnim prioritetima reforme javne uprave

FENA
Ministar vanjskih poslova Austrije Michael Spindelegger, ministar vanjskih poslova Bugarske Nickolay Mladenov i ministar vanjskih poslova Slovenije Samuel Žbogar obratit će se učesnicima druge sjednice “Parlamenta za Evropu” koja će u ponedjeljak biti održana u Sarajevu.

Njihovo učešće u ovom skupu predstavlja potvrdu ozbiljnosti i trajne opredijeljenosti Evropske unije da pomogne Bosni i Hercegovini da ostvari napredak na njenom putu integracija u EU, saopćili su organizatori.

Na drugoj sjednici trećeg ciklusa “Parlamenta za Evropu“ okupit će se predstavnici državnog i entitetskih parlamenata te predstavnici Brčko Distrikta radi razgovora o hitnim prioritetima reforme javne uprave u Bosni i Hercegovini.

Specijalni predstavnik Evropske unije (EUSR) u BiH razvio je projekt „Parlament za Evropu“ kako bi pomogao bh. parlamentarcima da efikasno rade na obimnom poslu u oblasti zakonodavstva koji proistječe iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Evropskog partnerstva.

Parlament za Evropu je usmjeren na ključnu ulogu parlamentaraca, koji se trebaju pobrinuti da Bosna i Hercegovina ispuni uvjete Evropske unije i na taj način, između ostalog, poboljša životni standard građana.