BiH
0

Parlament RS-a odbacio reformu policije po Evropskim principima

NINA
Narodna Skupština Republike Srpske odbacila je sinoć velikom većinom glasova reformu policije po evropskim principima koji predviđaju formiranje jedinstvenih policijskih snaga na nivou države BiH.

U zaključcima Skupštine ocijenjeno je da je za RS neprihvatljivo rešenje kojim bi se prelazila međuentitetska crta razgraničenja.

Parlament RS-a ponovio je da je opredijeljen za reformu policije, ali samo u skladu s Daytonskim sporazumom i ustavima RS-a i BiH. Zastupnici su zaključili da se razgovori o reformi policijskih snaga u BiH trebaju nastaviti u okviru institucija RS-a i Bosne i Hercegovine.

Skupštinske zaključke o reformi policije podržala su 62 zastupnika, dok je 14 zastupnika, uglavnom bošnjačkih stranaka, bilo protiv.

Ovi zaključi uslijedili su nakon cjelodnevne rasprave na izvanrednom skupštinskom zasjedanju, zakazanom na zahtjev predsjednika RS-a Dragana Čavića.

Evropska unija traži od BiH da se uspostave jedinstvene policijske snage na nivou države, organizirane u policijskim oblastima, kojima bi se poništila međuentitetska crta razgraničenja.

Prema zahtjevu međunarodne zajednice, policijske oblasti u BiH bile bi organizirane tako da prelaze entitetske granice.

Delegacija RS-a na pregovorima o reformi policije u BiH taj zahtjev nije prihvatila, pa je odluka bila prepuštena parlamentu.