{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Parlament odobrio privremenu raspodjelu javnih sredstava

F
27.3.2006. u 12:26
0
0
Parlament odobrio privremenu raspodjelu javnih sredstava
0
Parlament odobrio privremenu raspodjelu javnih sredstava
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je danas na vanrednoj sjednici u Sarajevu, kao i Dom naroda 21. marta, Vladi FBiH da donese odluku o privremenoj raspodjeli sredstava s Jedinstvenog računa koja pripadaju Federaciji BiH i prikupljena su od poreza na dodanu vrijednost (PDV).
Saglasnost Parlamenta za donošenje ovakve odluke zatražila je 16. marta sama Federalna vlada jer zakon koji reguliše raspodjelu sredstava s Jedinstvenog računa ne može još stupiti na snagu, iako su ga odobrila oba parlamentarna doma. Taj zakon je u proceduri Ustavnog suda FBiH. Na zahtjev Kluba delegata Hrvata u Domu naroda, Sud treba da ocijeni da li zakon zadire u pitanja vitalnih nacionalnih interesa hrvatskog naroda.

Do tada, sredstva s Jedinstvenog računa bit će raspoređivana na osnovu odluke za čije donošenje je danas Vladi saglasnost dao Parlament. Vlada će u toku dana na vanrednoj sjednici i formalno donijeti ovakvu oduku.

"Sredstva čiju raspodjelu reguliše ta odluka, biće operativna za nekoliko dana", izjavio je FENI zamjenik federalnog premijera i ministar finansija Dragan Vrankić.

Prema opredjeljenju oba doma Federalnog parlamenta, Vlada, osim što je od Parlamenta dobila saglasnost za donošenje odluke o privremenoj raspodjeli sredstava s Jedinstvenog računa prema korisnicima na federalnom nivou, kantonalnim i općinskim nivoima te federalnoj Direkciji za ceste, treba akontativno da rasporedi ova sredstva prema kriterijima i do visine prihoda ostvarenih iz razdoblja 2005. godine.

Premijer FBiH Ahmet Hadžipašić zahvalio je poslanicima na odobravanju ovakve odluke koja će omogućiti raspoređivanje sredstava budžetskim korisnisima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: