Sa današnje sjednice
0

Parlament o plaćama, konsolidaciji rudnika i novom tijelu

FENA
Poslanici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta usaglasili su na današnjoj sjednici u Sarajevu izmjene Zakona o pravima izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u institucijama vlasti u Federaciji BiH.

Na osnovu tih zakonskih izmjena, donesenih u istom tekstu u kakvom ih je jučer odobrio Dom naroda, ovi dužnosnici u Federaciji od 1. januara 2009. godine mogu imati veće plate i druga primanja od sadašnjih.

Nermin Nikšić, poslanik Socijaldemokratske partije BiH, tražio je da danas neko za parlamentarnom govornicom na osnovu predviđenih parametara izračuna i precizira koliko mogu iznositi uvećana ukupna primanja s obzirom na to da su mediji prenijeli da će se kretati i do 5.600 KM.

Preciznih obrazloženja te vrste nije bilo i na koncu su za usaglašeni Zakon glasala 54 zastupnika, a protiv je bilo 12, uglavnom iz Socijaldemokratske partije BiH.

Glasanje je obavljeno nakon diskusija da su pojedini mediji naročito zainteresirani za visine poslaničkih plaća, a ne i za iznose viših plaća koje imaju pojedinci u nekim preduzećima i agencijama, kao i da se zanamaruje činjenica da jedino federalni poslanici, za razliku od drugih, nisu povećavali zakonima svoje plaće.

Kao što su uradili sa zakonskim tekstom o primanjima dužnosnika, poslanici su danas usaglasili s tekstualnom varijantom koju su jučer odobrile njihove kolege iz Doma naroda i Zakon o finansijskoj konsolidaciji rudnika uglja u Federaciji BiH prema obračunatim, a neuplaćenim javnim prihodima u periodu od 2009. do 2015. godine.

Prema ovom Zakonu, iz budđeta Federacije BiH će u naznačenom periodu biti uplaćene neizmirene obaveze rudnika za penzijsko-invalidsko osiguranje zaposlenika, dok će izmirenje rudničkih dugova za zdravstvo i nezaposlene biti rješavani propisima kantona u Federaciji.

Vlada FBiH iz budžeta Federacije u narednih sedam godina treba da izdvoji oko 200 miliona KM, umjesto ranije predviđenih oko 323 miliona KM.

Podržan je i zahtjev Doma naroda da Federalno ministarstvo finansija u narednih 90 dana pronađe model za isplatu obaveza koje se odnose na poreze na rudarske plate, dok je Vlada zadužena da utvrdi uzroke i eventualnu odgovornost pojedinaca za tešku situaciju rudnika.

Poslanici su danas, kao i protekle sedmice, odgodili glasanje o izboru kandidata za članove novog upravnog odbora Radio-televizije Federacije BiH predloženih iz parlamentarne komisije za izbor i imenovanja na osnovu liste Regulatorne agencije za komunikacije (RAK).

Danas je donesena odluka o osnivanju novog parlamentranog tijela - Komisije za evropske integracije koja će djelovati u Predstavničkom domu.

Sjednica je završena poslijepodne, a datum naredne bit će preciziran naknadno.