Obilježavaju 11. juli
0

Parlament Litvanije usvojio Rezoluciju o Srebrenici

FENA
Parlament Litvanije usvojio je 20. maja tekst Rezolucije o Srebrenici.

U usvojenom tekstu tog dokumenta, do kojeg je došla Fena, istaknuto je da se Rezolucija odnosi na ubistvo više od 8.000 muslimana, muškaraca i dječaka u Srebrenici koje je počinila Vojska Republike Srbije s generalom Ratkom Mladićem na čelu.

Ističući značaj usvajanja Rezolucije o Srebrenici od Evropskog parlamenta, Parlament Litvanije opredijeljen je da usvajanjem Rezolucije doprinese historijskoj pravdi.

S tim u vezi, usvajanje Rezolucije ima za cilj i ohrabrenje Tribunalu da nastavi s aktivnostima usmjerenim ka privođenju svih odgovornih za ovaj genocid pred lice pravde.

Parlament Litvanije smatra da će adekvatnim sjećanjem na žrtve srebrenički genocid ostati podsjetnik za sve Evropljane na teška vremena, ali će i podržati svaki napor međunarodne zajednice koji je usmjeren na vraćanje izgubljenog povjerenja naroda u zemljama bivše Jugoslavije.

Usvajanjem Rezolucije i Parlament Litvanije se, pored brojnih zemalja, opredijelio za obilježavanje 11. jula kao godišnjice genocida u Srebrenici.