{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Parlament građana protiv Sporazuma o ustavnim promjenama

F
23.3.2006. u 09:03
0
0
Parlament građana protiv Sporazuma o ustavnim promjenama
0
Parlament građana protiv Sporazuma o ustavnim promjenama
Američki senat, Evropski parlament, Evropska komisija i Venecijanska komisija proglasili su Daytonski sporazum nefunkcionirajućim, a sama životna praksa učinila ga je prevaziđenim, identificirala ga kao glavnu kočnicu u funkcioniranju institucija BiH i cjelokupnog bh. društva, te kao glavnu kočnicu stvaranju uvjeta za ulazak BiH u euroatlantske integracije.
Ovo su neki od zaključaka sa skupa Parlamenta građana u Sarajevu, na kome su učestvovali zastupnici iz Parlamenta BiH i Parlamenta Federacije BiH, udruženja građana, nevladinih organizacija, nezavisni intelektualci, predstavnici političkih stranaka i građani.

Ocijenjeno da bi se usvajanjem Sporazuma koji su potpisali predstavnici šest političkih stranaka (SDA, SDP, SDS, SNSD, PDP, HDZ), nefunkcionirajući Daytonski ustav reafirmirao i legalizirao izvan okvira Daytonskog mirovnog sporazuma.

Time bi se iz Ustava BiH praktično uklonile međunarodne garancije za očuvanje suvereniteta i integriteta BiH, sadržane u Daytonskom mirovnom sporazumu, i stvorile bi se ustavne pretpostavke za disoluciju BiH.

Usvajanjem paketa predloženih amandmana, kojim bi se legalizirao princip entitetskog glasanja u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i princip etničkog glasanja u Vijeću ministara BiH, uveo bi se dodatni ustavni mehanizam za blokadu čitavog pravno-političkog sistema, čime bi se stvorile praktične pretpostavke za disoluciju Bosne i Hercegovine, zaključio je
Parlament građana.

Parlament građana BiH pozvao je zastupnike u Parlamentu BiH da poslušaju glas građana i spriječe da Sporazum o ustavnim promjenama bude prihvaćen u državnom parlamentu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: