BiH
0

Parlament Federacije: Počela poslanička rasprava o privatizaciji

FENA
U Sarajevu je jutros počela vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije posvećena rezultatima i problemima u dosadašnjem procesu privatizacije u FBiH. Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o privatizaciji.

Vanrednu sjednicu posvećenu ovoj problematici zatražio je početkom januara 21 poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) "Sefer Halilović".

Poslanik Stanko Primorac Ćane predložio je da se danas raspravlja i o potrebi raspisivanja još jednog, četvrtog javnog poziva za upis dionica u FBiH, ali njegov prijedlog nije odobren većinom glasova. Nakon vanredne sjednice bit će otvorena redovna deveta sjednica Predstavničkog doma.

Oko 150 rudara iz FBiH okupilo se jutros ispred zgrade Federalnog parlamenta tražeći da u dnevnom redu ovog zasjedanja ostane najavljena rasprava o odluci Vlade FBiH koja se odnosi na izbor stranih strateških partnera za gradnju novih hidroelektrana i termoelektrana u FBiH.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo, kojeg jedan dio javnosti optužuje da proces odabira strateških partnera za gradnju elektrana nije bio transparentan, jučer je od premijera FBiH Nedžada Brankovića zatražio da on (premijer) predloži povlačenje ove tačke dnevnog reda s današnje sjednice u Parlamentu

Podržavajući Vladin najavljeni projekt, rudari okupljeni ispred zgrade Parlamenta FBiH insistiraju da najavljena Vladina odluka ipak ostane u dnevnom redu te da Parlament odobri i najavljenu odluku o finansijskoj konsolidaciji rudnika te o jedinstvenom elektroenergetskom sektoru koji podrazumijeva pripajanje rudnika elektroprivredi.

Rudari smatraju da će to riješiti dugogodišnje nagomilane probleme njihovih preduzeća.