BiH
0

Parlament FBiH: Vanredna sjednica u vezi s procesom privatizacije državnog kapitala

FENA
U Sarajevu je za danas najavljena vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i rasprava o dosadašnjim rezultatima i problemima u procesu privatizacije državnog kapitala.

Vanredna sjednica sazvana je na zahtjev 21 poslanika opozicionih Socijaldemokratske partije i Bosanskohercegovačke patriotske stranke "Sefer Halilović". Nakon završetka vanrednog zasjedanja, treba da bude otvorena deveta redovna sjednica Doma.

Za njen dnevni red je najavljena rasprava o budućoj gradnji elektroenergetskih objekata i uvođenju stranih strateških partnera u taj posao u FBiH. Međutim, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo zatražio je jučer od premijera Nedžada Brankovića da iz najavljenog dnevnog reda u Parlamentu povuče prijedlog o razmatranju projekata rekonstrukcije i investiranja u elektroenergetski sektor FBiH.

Ministar Hećo, izrazito eksponiran ovih dana u javnosti jer ga jedan njen dio optužuje da proces odabira strateških partnera za gradnju novih elektrana nije bio transparentan, saopćio je jučer da se obratio jučer premijeru zbog "monstruozne medijske kampanje" koju protiv Vladinih projekata danima vodi "vlasnik lista "Dnevni avaz" Fahrudin Radončić".

Predsjedavajući Predstavničkog doma Safet Softić naglašava da se o prijedlogu koji je sugerirao Hećo, a ukoliko ga premijer Branković istakne na sjednici, poslanici ne moraju izjašnjavati jer je Vlada predlagač ove tačke dnevnog reda i stoga je ona može i povući.

Prije ministra Heće, jučer su se saopćenjem za javnost oglasili i poslanici Socijaldemokratske unije (SDU) BiH u federalnom Predstavničkom domu Vesna Saradžić i Nijaz Duraković te članovi ove stranke koji su ujedno delegati u federalnom Domu naroda Miro Lazović i Ivo Komšić.

Oni tvrde da način provedene procedure i izbor strateških partnera u prepuštanju energetskog sektora stranim firmama, i pored tvrdnji da je sve učinjeno transparentno i u skladu sa zakonima, pokazuje da je Vlada FBiH ipak te procese zatvorila i vodila u svojim uskim krugovima.

"Imajući u vidu loše iskustvo u privatizaciji „Energopetrola“, a zbog značaja elektroenergetskog sektora, tražimo da se organizuje zajednička sjednica oba doma Parlamenta FBiH, uz direktan TV prijenos da bi i javnost BiH u potpunosti bila upoznata" navode ovi poslanici, članovi SDUBiH.