{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Parlament FBiH usvojio dva zaključka, demobilisani borci zadovoljni

23.5.2018. u 20:40
337
169
Parlament FBiH usvojio dva zaključka, demobilisani borci zadovoljni
337
Poslanici Zastupničkog doma FBiH usvojili su zaključke koje je sačinila radna grupa po pitanju aktuelne problematike boračke populacije. Kako javlja reporter Klix.ba koji se nalazi ispred Parlamenta FBiH, borci su zadovoljni postignutim.
"Izvukli smo što smo najviše što smo mogli. Izvukli smo objavu registra i borački dodatak, a usvajanje je u roku od 30 dana. Imamo potvrdu od Parlamenta. Nakon duge borbe mislim da smo dobili rješenje, Edin Mušić je donio zaključak da preskačemo nacrt zakona i odmah idemo na prijedlog zakona da ga usvoje u roku od 30 dana. Moraju ga usvojiti u roku 30 dana i mi već nakon 30 dana dobijamo borački dodatak", kazali su predstavnici boraca nakon usvajanja zaključaka.

Zastupnik DF-a Midhat Karović je kazao da je Zastupnički dom jednoglasno usvojio zaključke.

"Svi zahtjevi boraca su usvojeni, dogovoreno je da se sve ispoštuje u roku od 30 dana. Parlament je stao iz ovih zahtjeva i sve je jednoglasno usvojeno", kazao je Midhat Karović iZ DF-a.

U zaključcima koji su izglasani nakon rasprave stoji da Zastupnički dom Parlamenta FBiH zahtjeva od resornog ministarstva i Vlade FBiH da dostavi Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica u hitnu parlamentarnu proceduru i to najkasnije u roku od 30 dana, uz obavezu da se u Prijedlog zakona ugradi pitanje objave Jedinstvenog registra boraca i boračkog dodatka.

Također, Zastupnički dom Parlamenta FBiH se obavezuje da najkasnije u roku od 30 dana razmatra Prijedlog zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja, s tim da se u isti ugradi pitanje broja i finansiranja boračkih udruženja.

Podsjećamo, prvi zahtjev boraca je uvođenje boračkog novčanog dodatka braniteljima koji nisu zbrinuti nijednim od dosadašnjih federalnih zakona iz seta boračke legislative, drugi objava registra boraca, a treći zahtjev - prestanak finansiranja svih boračkih udruženja u FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: