{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Parlament FBiH predložio mjere za suzbijanje maloljetničkog kriminala

F
19.2.2008. u 19:09
0
0
Parlament FBiH predložio mjere za suzbijanje maloljetničkog kriminala
0
Parlament FBiH predložio mjere za suzbijanje maloljetničkog kriminala
Predstavnički dom Federalnog parlamenta uputit će Federalnoj vladi mnoštvo prijedloga mjera koje, prema stavovima poslanika, treba sažeti u akcioni plan za suzbijanje maloljetničkog kriminala.
To je zaključeno nakon današnje cjelodnevne rasprave na vanrednoj sjednici ovog Doma u Sarajevu na kojoj je u kontekstu pojačanog maloljetničkog nasilja ispoljenog u u posljednje vrijeme, naročito u Sarajevu, razmatrana sigurnosna situacija u FBiH.

Poslanici su podržali Rezoluciju o suzbijanju nasilja među djecom i mladima koju su njihove kolege iz Doma naroda Federalnog parlamenta usvojile 14. februara.

Vlada FBiH je zadužena da što hitnije pripremi mjere koje bi u konačnici trebalo da dovedu do smanjenja maloljetničke delikvencije.

Federalni premijer je danas kazao poslanicima da će uskoro uslijediti konkretna zaduženja resornim ministarstvima.

Veliki broj poslanika traži izmjenu federalnog krivičnog zakonodavstva i povećanje smještajnih kapaciteta za maloljetne počinioce krivičnih djela, posebno ubice.

Prevencija je istaknuta kao najefikasniji način borbe protiv maloljetničkog nasilja i sugerisano da se u tom smislu angažiraju svi odgovorni društveni segmenti, počev od odgojno-obrazovnih pa do zakonodavnih.

Jedna od predloženih mjera je reorganizacija ministarstava u Vladi FBiH na način da sadašnje ministarstvo socijalne politike bude ujedno i ministarstvo za problematiku mladih, a resor za rad, kojem treba dodati i odrednicu 'za zapošljavanje' da se izmjesti iz ingerencije ovog mibnistarstva i bude u ministarstva poduzetništva.

Zastupnici su istakli i potrebu donošenja zakona o maloljetničkoj delikvenciji te veća budžetska izdvajanja za oprobano korisne sportske i druge rekreativne aktivnosti omladine.

Zatražena je i kontinuirana saradnja obrazovnih institucija i predstavnika vijeća roditelja, centara socijalne zaštite, ministarstava unutrašnjih poslova i pravosuđa.

U obraćanju poslanicima, ministar unutrašnjih poslova FBiH Muhidin Alić kazao je da je, prema parametrima koje prati njegovo ministarstvo, sigurnosna situacija u 2007. godini u odnosu na 2006. godinu bila znatno bolja, ali brutalnost krivičnih djela koja su u posljednje vrijeme izvršili maloljetnici pokvarila je ovu sliku.

Porast maloljetničkog nasilja u zadnje vrijeme, naročito u Sarajevu, najviše je uzburkao javnost i izazvao proteste kad je izdahnuo malodobni učenik Denis Mrnjavac kojeg su u prepunom sarajevskom tramvaju naočigled inertnih putnika nožem napala trojica mladića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: