BiH
0

Parlament FBiH predložio mjere za suzbijanje maloljetničkog kriminala

FENA
Predstavnički dom Federalnog parlamenta uputit će Federalnoj vladi mnoštvo prijedloga mjera koje, prema stavovima poslanika, treba sažeti u akcioni plan za suzbijanje maloljetničkog kriminala.

To je zaključeno nakon današnje cjelodnevne rasprave na vanrednoj sjednici ovog Doma u Sarajevu na kojoj je u kontekstu pojačanog maloljetničkog nasilja ispoljenog u u posljednje vrijeme, naročito u Sarajevu, razmatrana sigurnosna situacija u FBiH.

Poslanici su podržali Rezoluciju o suzbijanju nasilja među djecom i mladima koju su njihove kolege iz Doma naroda Federalnog parlamenta usvojile 14. februara.

Vlada FBiH je zadužena da što hitnije pripremi mjere koje bi u konačnici trebalo da dovedu do smanjenja maloljetničke delikvencije.

Federalni premijer je danas kazao poslanicima da će uskoro uslijediti konkretna zaduženja resornim ministarstvima.

Veliki broj poslanika traži izmjenu federalnog krivičnog zakonodavstva i povećanje smještajnih kapaciteta za maloljetne počinioce krivičnih djela, posebno ubice.

Prevencija je istaknuta kao najefikasniji način borbe protiv maloljetničkog nasilja i sugerisano da se u tom smislu angažiraju svi odgovorni društveni segmenti, počev od odgojno-obrazovnih pa do zakonodavnih.

Jedna od predloženih mjera je reorganizacija ministarstava u Vladi FBiH na način da sadašnje ministarstvo socijalne politike bude ujedno i ministarstvo za problematiku mladih, a resor za rad, kojem treba dodati i odrednicu 'za zapošljavanje' da se izmjesti iz ingerencije ovog mibnistarstva i bude u ministarstva poduzetništva.

Zastupnici su istakli i potrebu donošenja zakona o maloljetničkoj delikvenciji te veća budžetska izdvajanja za oprobano korisne sportske i druge rekreativne aktivnosti omladine.

Zatražena je i kontinuirana saradnja obrazovnih institucija i predstavnika vijeća roditelja, centara socijalne zaštite, ministarstava unutrašnjih poslova i pravosuđa.

U obraćanju poslanicima, ministar unutrašnjih poslova FBiH Muhidin Alić kazao je da je, prema parametrima koje prati njegovo ministarstvo, sigurnosna situacija u 2007. godini u odnosu na 2006. godinu bila znatno bolja, ali brutalnost krivičnih djela koja su u posljednje vrijeme izvršili maloljetnici pokvarila je ovu sliku.

Porast maloljetničkog nasilja u zadnje vrijeme, naročito u Sarajevu, najviše je uzburkao javnost i izazvao proteste kad je izdahnuo malodobni učenik Denis Mrnjavac kojeg su u prepunom sarajevskom tramvaju naočigled inertnih putnika nožem napala trojica mladića.