BiH
0

Parlament FBiH potvrdio Zakon o pomilovanju

FENA
Federacija BiH dobila je danas Zakon o pomilovanju nakon što je prijedlog ovog zakonskog teksta bio više puta u parlamentarnoj proceduri te upućivan na usaglašavanje zajedničkoj parlamentarnoj komisiji čiji su članovi oba doma federalnog Parlamenta.

Usaglašeni tekst tog zakona odobrio je naime Predstavnički dom Parlamenta FBiH na današnjoj sjednici u Sarajevu a njime je propisano da predsjednik Federacije uz suglasnost dva potpredsjednika može pod određenim uslovima dati pomilovanje osuđenicima kojima su kazne izrečene u federalnim sudovima.

Pomilovanje ne mogu dobiti ni pod kojim uslovima počinioci ratnih zločina i zločina genocida, propisano je. Zakon također nalaže da osuđenik ne može dobiti pomilovanje prije nego izdrži određeni vremenski period kaznu zatvora.

Osim što je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma potvrđen Zakon o pomilovanju, poslanici su odobrili preporuke za unaprijeđenje srednjoškolskog obrazovanja u Federaciji. Prethodno su razmotrili Informaciju dostavljenu iz Federalnog ministarstva obrazovanja o stanju u ovom obrazovnom segmentu. U toj informaciji je navedeno da su učinjeni pomaci na usaglašavanju upisne politike u srednjoškolskom obrazovanju s potrebama i zahtjevima tržišta rada.

Informacija je danas bila povod i za poslaničku raspravu o fenomenu "dvije škole pod jednim krovom" u Federaciji pa je na inicijativu poslanika Damira Mašića, Federalno ministarstvo obrazovanja zaduženo da Predstavničkom domu dostavi informaciju koja je već pripremljena za državni nivo a odnosi se na ovu pojavu.

Sjednica je završena oko 17 sati, a predsjedavajući Safet Softić najavio je za 6. i 7. april u Sarajevu novo zasjedanje na kojem će biti riječi o rebalansu ovogodišnjeg federalnog budžeta.