BiH
0

Parlament FbiH: Poslanici pitaju vladu šta će poduzeti povodom poskupljenja

FENA
U okviru jednosatnog termina koji je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u Sarajevu bio predviđen za poslanička pitanja i inicijative, dominirala su pitanja o poskupljenju osnovnih životnih namirnica u Federaciji.

Više poslanika traži odgovor na pitanje - kako će federalna Vlada reagovati na talas poskupljenja. Ovi poslanici kazali su i da bi Vlada trebalo odmah da preduzme mjere za zaštitu bar najugroženijih kategorija građana.

Praksa u Parlamentu je da poslanici dobiju odgovore naknadno, a federalni premijer Nedžad Branković kazao je danas da Vlada prati situaciju i reagovat će, koliko može, sistemskim mjerema. Zbog onih koji žele profitirati na aktulenim poskupljenjima bit će pojačan inspekcijski nadzor, najavio je premijer.

Prema ranijim najavama iz Vlade, ubrzo bi u maloprodaju trebalo da bude plasirana određena količina jestivog ulja iz federalnih robnih rezervi da bi se ublažile posljedice poskupljenja ovog prehrambenog artikla.

Poslanik Marinko Božić zatražio je danas od Vlade da pomogne poljoprivrednicima i stočarima u Posavskom kantonu jer će zbog većih cijena stočne hrane doći do masovnog klanja stoke za mesnu industriju.

"Ovim bi došlo do uništavanja stočnog fonda, što se mora spriječiti", upozorio je Božić.

Pitanja sasvim drukčije naravi postavio je danas nadležnima poslanik Ismet Osmanović. Njega interesira za šta će biti namijenjena nova oprema za prisluškivanje koja je ovih dana stigla u BiH.

"Ko raspolaže ovom opremom? Ima li neovlašćenog prisluškivanja građana? Da li je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Federacije BiH u posljednje dvije godine radilo na razotkrivanju takvih slučajeva", upitao je.

Osmanović traži odgovor i na pitanje da li je Tužilaštvo Federacije BiH vodilo istragu o nezakonitom izručenju "alžirske grupe".

"Ako jeste ili ako vodi istragu, dokle je stigla, a ako nije, zašto to po službenoj dužnosti nije učinjeno", kazao je Osmanović.

Prema ustaljenoj praksi u Parlamentu, odgovori nadležnih poslanicima pa i na ove Osmanovićeve dileme treba da budu dostavljeni naknadno.