BiH
0

Parlament FBiH: Polemike i pauze zbog Brankovićevog prijedloga

FENA
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nedžad Branković zatražio je tokom današnje redovne sjednice Doma naroda Federalnog parlamenta u Sarajevu da do naredne sjednice Doma bude odgođena najavljena rasprava o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo u FBiH.

Ovaj premijerov zahtjev izazvao je brojne polemike i pauze. Jedna od pauza, koju je zatražio delegatski Klub srpskog naroda, još je u toku.

Uime Kluba delegata Hrvata, koji je tražio prethodnu pauzu, Josip Perić je zahtijevao da se premijer decidirano izjasni da li je zatražio - privremeno povlačenje zakona iz dnevnog reda, a to može značiti i iz parlamentarne procedure, ili je samo želio prolongiranje rasprave. Iz premijerovog istupa to nije bilo sasvim jasno, kazao je Perić.

Ova naizgled slična forma podrazumijeva bitne razlike u odlučivanju delegata. Naime, ako predlagač nekog zakonskog teksta, u ovom slučaju Federalna vlada, zatraži povlačenje iz dnevnog reda, delegati Doma se ne izjašnjavaju o tome. Međutim, ako predlagač zatraži samo odgađanje rasprave do naredne ili na neki drugi period, o njegovom zahtjevu odlučuju delegati Doma naroda glasanjem.

Delegatski Klub srpskog naroda zatražio je i da premijer kaže na čiju inicijativu je predlažio odgađanje.

Branković je precizirao da traži samo odgađanje rasprave o zakonu do naredne sjednice Doma naroda i da je to učinio na molbu Kluba delegata Bošnjaka.

"Tražimo dodatne informacije o broju stanova o kojima je riječ u ovom zakonu, gdje su lokacije predviđenih zamjenskih stanova i druge detalje bez kojih zakon neće biti provodiv", izjavio je nakon toga uime bošnjačkog Kluba delegat Asim Mekić.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo omogućava se otkup stanova nosiocima stanarskog prava u nacionaliziranim stanovina čiji su izvorni vlasnici otprije nacionalizacije vakufi, legati i zadužbine. Tekstom se također reguliše da raniji vlasnici dobiju zamjensku stambenu imovinu ili novčano obeštećenje.

S takvim odredbama potpuno se slaže Udruženje građana «Dom» za zaštitu nosilaca stanarskog prava u nacionaliziranim i privatnim stanovima, ali ne i Vakufska direkcija u Sarajevu. Njen je stav da vakufsku imovinu treba ostaviti vakufima, a zamjenske stanove dati sadašnjim stanarima.

Za razliku od ovog teksta, u dnevnom redu današnje sjednice Doma naroda neosporno ostaje drugi zakon iz federalne stambene politike, a to je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova.

Njime se omogućava otkup stanova bivšim pripadnicima Federalnog ministarstva odbrane kojima je ministarstvo dodjeljivalo napuštene stanove, ali postupak dodjele nije završen jer zasad imaju samo rješenja od ministra, ali ne i potpisan ugovor.

Oba zakonska prijedloga podržao je 30. oktobra Predstavnički dom Federalnog parlamenta.