|

Parlament FBiH o budžetu, uštedama i Safetu Softiću

Parlament FBiH o budžetu, uštedama i Safetu Softiću
0
F
FENA
18.12.2009. u 12:30
0
komentara
0

dijeljenja
Parlament FBiH o budžetu, uštedama i Safetu Softiću
U Federalnom parlamentu u Sarajevu za iduću sedmicu je najavljen intenzivan rad jer će na dnevnom redu oba doma biti budžet Federacije istovremeno kad i zakon kojim se najavljuje revizija davanja iz budžeta za boračko-invalidsku zaštitu.
Takav dnevni red je najavljen za vanredne sjednice Predstavničkog doma u ponedjeljak, a Doma naroda u utorak i srijedu.

Službeni naziv teksta kojim se najavljuje revizija budžetskih davanja za boračku populaciju jeste Prijedlog zakona o provođenju kontrole zakonitosti prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite.

U proceduru je upućen s prijedlogom iz Federalne vlade da ga Parlament razmotri po hitnom postupku, a prema obrazloženjima, u okviru ušteda u cjelokupnoj javnoj potrošnji, cilj mu je da boračko-invalidsku zaštitu nastave uživati oni koji je zaista zaslužuju, odnosno da budu osujećeni korisnici koji su ta prava ostvarili na osnovu nevalidne dokumentacije.

Kad je u pitanju budžet Federacije za 2010. godinu, koji će također biti na dnevnom redu, Federalna vlada ga predlaže u iznosu od oko 1,7 milijardi KM, što je oko 375 miliona manje nego u prethodnoj godini.

Po navodima dopremijera i ujedno ministra finansija Vjekoslava Bevande, predviđene su uštede gdje god je to moglo, dok su pošteđene oblasti poljoprivrede, turizma i okoliša te energetike i industrije.

I budžet i navedeni zakon uvjet su da međunarodne finansijske institucije (MMF i Svjetska banka) odobre Federaciji kreditna sredstva ili novac za određene projekte.

Ovo neće biti jedina aktivnost početkom iduće sedmice u Federalnom parlamentu gdje je veoma aktuelan zahtjev visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka za smjenu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Safeta Softića.

Inzko ovu smjenu traži s obrazloženjem da je Softić jedan od trojice predstavnika bošnjačkog naroda koji zauzimaju čelne funkcije u Federaciji, a prema Ustavu, nijedan konstitutivni narod ne može imati više od dva predstavnika na najvišim entitetskim pozicijama.

Softić se po Inzkovom zahtjevu obratio za mišljenje parlamentarnoj Ustavnoj komisiji pa je njena sjednica najavljena također za ponedjeljak u zgradi Federalnog parlamenta.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.