Nakon pritiska iz Zenice
24

Parlament FBiH naložio rekonstruisanje rudnika, EPBiH će procijeniti njihovu održivost

SRNA
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH dionio je danas zaključke kojim je naloženo da se pristupi restrukturisanju rudnika u ovom entitetu, a da Elektriprivreda BiH izvrši analizu sposobnosti svakog rudnika, održivost eksploatacije uglja, te predloži zatvaranje neodrživih pogona i zbrinjavanje radnika.

Na sjednici je naloženo i da počnu pripreme za usaglašavanje novog kolektivnog ugovora za rudare.

Na sjednici je usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima, a jedna od osnovnih odredaba je da će stranci koji počine prekršaj u FBiH morati da plate pripadajuće kazne ili troškove postupka prije nego što napuste BiH.

Predložena je i privremena zabrana izlaska takvih pojedinaca iz BiH posredstvom Službe za poslove sa strancima.

Na sjednici nisu usvojeni izvještaji zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Drin" i "Bakovići", te Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine "Pazarić", kao ni Zavoda za vaspitanje muške djece i omladine iz Sarajeva, te Ustanove iz oblasti socijalne zaštite Ljubuški.

Predstavnički dom FBiH zadužio je federalno Ministarstvo rada i socijalne politike da razmotri izvještaje ovih zavoda i sa nalazima Federalne uprave policije, tužilaštva i Kancelarije za reviziju institucija FBiH podnese izvještaj ovom domu o urađenom u roku od 60 dana.

Zadužena je i Vlada FBiH da za zavodu "Pazarić" izdvoji interventna sredstva za predstojeću sezonu grijanja, kao i da predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike FBiH što prije posjete ovu ustanovu.

Direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine "Pazarić" Redžep Salić rekao je danas u obraćanju poslanicima u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH da je situacija u zavodu katastrofalna.

Prema njegovim riječima, štićenici u Zavodu žive jako loše, a radnici rade u nemogućim uslovima i veoma su malo plaćeni.

On je rekao da je prethodnih godina u sklopu Zavoda, prije njegovog dolaska na čelo ove ustanove, napravljeno više objekata bez urbanističke i građevinske dozvole, a da je samo na jednom od objekata sudski vještak utvrdio razliku od 300.000 KM.

Na sjednici je usvojen i Program rada Vlade FBiH za ovu godinu, kao i nekoliko akcionih planova, ali nije podržan izvještaj o radu i finansijsko-materijalnom poslovanju Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom za prošlu godinu.

Naredna sjednica trebalo bi da bude održana 24. i 25. septembra.