Uprkos obećanju
210

Parlament FBiH do septembra ne namjerava razmatrati zakonska rješenja za borce

Piše: A. Z.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iako je ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević obećao borcima, koji su nedavno protestovali ispred Vlade FBiH, da će zakoni koji će sistemski riješiti njihove probleme što prije proći parlamentarnu proceduru, ako je suditi prema dnevnom redu sjednica Parlamenta FBiH zakazanih za 25. i 26. juli, obećanje neće biti ispunjeno.

Naime, Bukvarević i predstavnici boraca iz dvadesetak općina 8. jula su potpisali sporazum čija su osnova zakoni pomoću kojih bi ministarstvo trebalo sistemski riješiti dugogodišnje probleme boračke populacije. Ministar je tada naglasio da su u Parlament FBiH već upućene Izmjene i dopune Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica, koje su osnova za izradu Jedinstvenog registra branilaca i korisnika prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite te da se u javnoj raspravi nalazi Zakon o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja koji ima za cilj smanjenje broja i povećanje reprezentativnosti boračkih udruženja.

Iako je obećao da će ova zakonska rješenja što prije proći parlamentarnu proceduru, zbog čega će zatražiti sazivanje vanredne sjednice oba doma Parlamenta FBiH i usvajanje po hitnom postupku, dnevni red sjednica zakazanih za kraj mjeseca govori drugačije. Ne samo da nije zakazana hitna sjednica, nego se stavke iz sporazuma ne nalaze ni na dnevnom redu redovne sjednice zakazane 25. i 26. juli u 10 sati.

Tako će se, između ostalog, na dnevnom redu naći Prijedlog Zakona o Fondu za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost FBiH, Zakon o izmjeni Zakona o tržištu vrijednosnih papira, Zakon o izmjenama i dopunama Porodičnog zakona FBiH, ali ne i zakoni koji bi nakon višesedmičnog protestovanja u Sarajevu trebalo da riješe problem boraca.

"Demobilisani pripadnici ARBiH, HVO-a, ratni vojni invalidi, porodice poginulih, vi, koji ste laki pred svake izbore, pred Bajrame i Božiće, morate znati da ste u loptici između Vlade FBiH i Parlamenta FBiH ponovo prevareni. Iako su vas uvjeravali da će u najskorijem roku, na 'prvoj narednoj sjednici', opravdani borački zahtjevi kao što je jedinstveni registar, spajanje udruženja na koja odlazi između 300 i 400 miliona KM te još tri zakonska rješenja u vezi s navedenom populacijom, biti na dnevnom redu Parlamenta FBiH, to se neće desiti prije kolektivnog godišnjeg odmora ove nesposobne vlasti, koji traje do septembra. Na dnevnom redu naredne sjednice Parlamenta FBiH zakazane za 25. i 26 juli, nema nijedne jedine tačke ili slova vezanog za boračku populaciju, a kamoli nekog zakonskog rješenja. Tako drugovi branitelji, kada vam budu dolazile delegacije da vas uvjeravaju da hitno rješavaju vaše probleme i zahtjeve, pokažite im ovaj dnevni red posljednje sjednice prije septembra i recite im da lažu, a moja je dužnost da vam ukažem na to i da iznesem istinu, ma koliko odvratna bila", napisao je na Facebooku Mahir Mešalić, zastupnik DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.