BiH
0

Parlament danas nije izabrao predsjednika Italije

FENA
Nijedan od kandidata za predsjednika Republike Italije nije u ponedjeljak dobio većinu koju čine dvije trećine glasova parlamentaraca, pa će novi krug glasanja biit organiziran u utorak.

Gianni Letta, siva eminencija šefa vlade u ostavci Silvija Berlusconija, koga je istaknula desna koalicija, dobio je 368 glasova. Pošto je zatržena provjera listića, zakasnilo je objavljivanje rezultata prvog kruga glasanja.

Unija ljevice koju vodi Romano Prodi je dala odobrenje da listići ostanu prazni u prvom krugu glasanja kako bi se izbjeglo da se njen kandidat doživotni senator i biši komunistički lider Giorgio Napolitano ne pojavi kao predsjednik samo jedne političke strane. Izbrojano je 438 listića.

"Napolitano je odličan kandidat i mi ćemo glasati za njega kada se steknu uvjeti da ga izaberemo za predsjednika. Nadamo se da će centar desnice pridružiti svoje glasove našima, da ga onda izaberemo", izjavio je sekretar stranke Demokrati ljevice, stranke koja je proizašla iz Talijanske komunističke stranke čiji je član Napolitano.

"Vidjet ćemo šta će se dogoditi sutra i onda ćemo odlučiti", zaključio je Fassino.

Da bi bio izabran, kandidat treba da dobije 673 glasa, što su dvije trećine glasova parlamentaraca. To pravilo važi i za drugi i treći krug glasanja.