{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Parlament danas bez opozicije o budžetu RS-a za 2018.

F
13.12.2017. u 08:05
9
11
Parlament danas bez opozicije o budžetu RS-a za 2018.
9
Parlament danas bez opozicije o budžetu RS-a za 2018.
Foto: NSRS
Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, u čijem radu ne učestvuje opozicija, bit će nastavljena danas razmatranjem Prijedloga budžeta RS-a za 2018. godinu, po hitnom postupku.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Bužetski okvir iznosi 3,3 milijarde KM i uvećan je za 137 miliona KM u odnosu na ovogodišnji.

Ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija je rekao da je planiran realni rast bruto domaćeg proizvoda od 3,3 posto, izvoza 9,2 i uvoza 6,3 posto.

Tokom jučerašnjeg dana, poslanici vladajuće većine te Koalicije "Domovina" završili su raspravu o Prijedlogu programa ekonomskih reformi do 2020.godine, po hitnom postupku.

Entitetska premijerka Željka Cvijanović je rekla da taj dokument predviđa unaprjeđenje finansijskog okvira, reformu direktnih poreza s ciljem smanjenja opterećenja rada, te ukidanje neporeznih davanja.

"Cilj je da se u naredne tri godine opterećenje porezima i doprinosima na plaću smanji na nivo iz 2008.godine", rekla je Cvijanović.

Parlamentu su se obratili i predstavnici sindikata koji traženje povećanje najniže plaće, te poslodavci za koje je važno rasterećenje privrede.

Poslanici opozicije su jučer napustili sjednicu, nakon što je odbijen njihov zahtjev da se o ovim važnim dokumentima raspravlja u formi nacrta, jer se hitnom procedurom, kako tvrde, krše Ustav, zakoni i skupštinski poslovnik.

Tražili su i da se povuku odluke o dugoročnim i kratkoročnim zaduženjima RS u 2018., po kojima bi se RS mogla zadužiti za novih oko 680 miliona KM.

Na dnevenom redu posebnog zasjedanja su, između ostalih, i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama, prijedlozi zakona o doprinosima, dječijoj zaštiti, registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava RS-a, svi po hitnom postupku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: