Nazad u 1998.
8

Parlament BiH: U aktuelnom sazivu usvojeno svega pet zakona koje je predložila opozicija

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće ministara BiH je zbog neefikasnosti u predlaganju zakona bilo na meti kritika u proteklo vrijeme. Po principu spojenih posuda se odgovornost za to pripisuje i zastupnicima Parlamentarne skupštine BiH. Uz to, vrlo je mali broj usvojenih zakona koje su predlagali zastupnici, naročito oni iz opozicionih stranaka.

Projekt menadžer CCI-ja Ivica Ćavar kazao je za Klix.ba da se u PSBiH usvaja mali broj zakona koje predlažu zastupnice/zastupnici iz opozicionih političkih stranaka unutar Parlamentarne skupštine BiH.

"Aktuelni saziv PSBiH, zaključno s 31. martom 2017. godine, usvojio je svega pet zakona koje su predložil zastupnice/zastupnici koji nisu u tzv. 'vladajućoj većini' unutar aktuelnog saziva", kazao je Ćavar.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović kazao je za Klix.ba da, kad bi se oslanjali na Vijeće ministara, nekih sjednica ne bi ni bilo.

"Srećom, poslanici predlažu zakone i ne samo zakone, nego i inicijative i druge akte. Tako da se nešto i radi, postoji nekakav sadržaj. Ja ne želim da nas poslanike zbog toga gledaju kao neke parazite. Nismo svi isti, ja svako jutro dolazim u osam sati na posao. Svaki dan sam tu i radim. I ne želim da me neko posmatra kroz prizmu neradnika zato što oni nisu u situaciji da nam pošalju zakone u proceduru", poručio je Magazinović.

Dodaje da ima poslanika koji su inicirali više rasprava, nego što su to uradila pojedina ministarstva.

"Ja znam da Vijeće ministara, tako nakaradno kakvo jeste, ima podršku većine. Ali oni sami trebaju priznati da su takvi kakvi jesu - neradnici, jer je rezultat takav kakav jeste. Naravno, nisu svi isti ni u Vijeću ministara, ni u Parlamentu. Ali opći rezultat je katastrofalan i kod jednih i kod drugih", rekao je Magazinović za Klix.ba.

Ističe da Vijeće ministara u javnosti stalno šalje poruke o napretku prema Evropskoj uniji, ispunjavanju reformskih koraka...

"U suštini, nijedan od tih reformskih zakona nije došao u Parlament. Tako da se to nalazi u koliziji: ono što nam govore kroz medije i ono što mi kao poslanici vidimo", istakao je Magazinović.

Navodi da mediji s pravom aktueliziraju pitanje neefikasnosti Parlamentarne skupštine.

"Međunarodne organizacije prave analizu našeg rada, a neke od njih nas porede s mandatom iz 1998. godine. Podsjetit ću, tada je Parlament izgledao potpuno drugačije, u svakom smislu. I vizuelno i po svojim ingerencijama. Mi se izgleda vraćamo 10 godina unazad", cijeni Magazinović.