Poruka države
35

Parlament BiH sutra o Pelješkom mostu i postojanju parlamentarne većine

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Državni parlamentarci sutra će se izjasniti o Izvještaju o aktivnostima u vezi sa izgradnjom Pelješkog mosta, a prema svim procjenama bit će usvojena i deklaracija kojom se traži od Hrvatske zaustavljanje svih aktivnosti na ovom infrastrukturnom projektu .

Riječ je o nastavku 51. sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a koja je prekinuta prošli četvrtak u toku žestoke rasprave državnih zastupnika o izgradnji Pelješkog mosta.

Parlamentarci bi sutra trebali nastaviti raspravu o materijalima koje je Parlamentarnoj skupštini BiH dostavilo Ministarstvo komunikacija i saobraćaja BiH. Već je poznato da će se Zastupnički dom PSBiH očitovati i o Deklaraciji koju je predložio Klub zastupnika iz SDA, a iza koje stoji 24 zastupnika.

BiH će usvajanjem Deklaracije poslati jasnu poruku Hrvatskoj da se izgradnji Pelješkog mosta ne protivi samo jedna politička stranka već većina stranaka u Parlamentarnoj skupštini BiH s obzirom na to da su pored SDA potpisnici Deklaracije i zastupnici iz reda SDP-a, SBB-a, Nezavisnog bloka, DF-a, A-SDA i BPS-a.

Zanimljiva je informacija da su SBB-ovi parlamentarci pristali na potpisivanje Deklaracije tek nakon što je iz nje izbačen dio da Zastupnički dom PSBiH traži od nadležnih institucija BiH pokretanje procedure izlaska iz Ugovora o granici BiH i Hrvatske.

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice naći se i inicijativa zastupnika Nezavisnog bloka Sadika Ahmetovića koja glasi: Informacija predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića o aktuelnom stanju i odnosu Vijeća ministara BiH prema Parlamentarnoj skupštini BiH, te odnosu prema parlamentarnoj većini.

Ahmetović je pojasnio da od Zvizdića traži odgovor da li uopće postoji parlamentarna većina koja podržava njegov saziv Vijeća ministara BiH.