{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Parlament BiH sutra može unaprijediti sektor obrazovanja

F
12.6.2007. u 15:23
0
0
Parlament BiH sutra može unaprijediti sektor obrazovanja
0
Parlament BiH sutra može unaprijediti sektor obrazovanja
Usvajanjem zakona o visokom obrazovanju BiH i zakona o agenciji za osnovno i srednje obrazovanje koje će sutra razmatrati Predstavnički dom državnog parlamenta BiH će dobiti zakonski okvir za provođenje reforme obrazovanja.
Kako je saopćio glasnogovornik specijalnog predstavnika EU (EUSR) Eldar Subašić na pres-konferenciji u Sarajevu, ovim zakonima su utvrđeni standardi za podizanje kvaliteta obrazovanja za sve učenike i studente u BiH.

Zakoni su zasnovani na najboljoj evropskoj praksi, ispunjavaju zahtjeve Bolonjskog procesa i istovremeno uzimaju u obzir realnosti u BiH, kazao je Subašić.

Ovi zakoni će omogućiti mobilnost studenata i profesora, te priznavanje univerzitetskih diploma i zvanja u okviru evropskog područja visokog obrazovanja. Zakoni će također dati šanse za zaposlenje diplomiranih studenata iz BiH u EU.

Subašić podsjeća da je EU utvrdila da je unapređenje sistema obrazovanja unutar Unije jedna od reformi koja će pomoći da ovaj kontinent postane najdinamičnija i najkonkurentnija ekonomija u svijetu zasnovana na stručnom znanju.

EU se zbog toga dogovorila s bh. vlastima da je reforma visokog obrazovanja jedna od obaveza BiH u okviru evropskog partnerstva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: