Inicijativa SNSD-a
10

Parlament BiH sutra hitno zasjeda zbog navodnih "ratnohuškačkih izjava" Bakira Izetbegovića

Piše: Er. M.
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH sutra će hitno zasjedati zbog navodnih "ratnohuškačkih izjava" člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakira Izetbegovića.

Na zvaničnoj web stranici Parlamentarne skupštine BiH već je najavljena 8. hitna sjednica Zastupničkog doma PSBiH sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a koja glasi: "Ratnohuškačke izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi s proizvodnjom naoružanja u fabrikama namjenske industrije na teritoriji Federacije BiH".

Predlagači ove tačke su zastupnici iz reda SNSD-a Staša Košarac, Lazar Prodanović, Dušanka Majkić, Nikola Špirić, Milica Marković i Miroslav Milovanović.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić potvrdio je da će na hitnu sjednicu biti pozvani svi oni koji se inače pozivaju na sjednice organa zakonodavne vlasti, članovi Predsjedništva BiH i Vijeće ministara BiH.

Izrazio je očekivanje da predlagači za hitnu sjednicu dostave materijal na osnovu kojeg bi se vodila rasprava na samoj sjednici, jer ta mogućnost postoji prema Poslovniku o radu.

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Šefik Džaferović (SDA) najavio je da zastupnici iz Kluba SDA neće doći na tu sjednicu, jer se radi o najprizemnijoj zloupotrebi u politikantske svrhe Zastupničkog doma, dodajući kako Izetbegović nikada nije davao ratnohuškačke izjave.

Džaferović je medijima kazao kako predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, a čiji su zastupnici inicirali sjednicu, skoro svaki dan daje izjave kojima se prijeti teritorijalnom integritetu i suverenitetu. Istakao je da kada bi se tako postupalo onda bi stalno imali vanredna zasjedanja Parlamentarne skupštine BiH.