950 miliona KM
4

Parlament BiH raspravlja o budžetu, zastupnici se žalili jer na sjednici nema predlagača

Piše: Er. M.
Foto: D.S./Klix.ba
Foto: D.S./Klix.ba
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH započeo je raspravu o Prijedlogu zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2018. godinu, a čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Zastupnik SBB-a Mirsad Isaković kazao je da mu je sporno što se Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH tek danas izjašnjava o budžetu za 2018. godinu. On je podsjetio da je riječ o najvažnijem dokumentu države, o kojem uopće nije održana javna rasprava.

On je rekao da je budžetom predviđeno plaćanje kredita i da je taj iznos veći nego što je onaj koji se odnosi na finansiranje institucija centralnih vlasti. Nekoliko puta je ponovio da su građani u okviru javne rasprave trebali dati svoje mišljenje o budžetu jer ih se finansiranje institucija itekako tiče.

Isaković je rekao da je na prihodovnoj strani evidentno kako su povećani prihodi od odustajanja od državljanstva, što smatra posebno problematičnim. Što se tiče rashoda, on je kazao da SBB ima brojne primjedbe poput onih koje se odnose na dodjelu tekućih grantova Ministarstva civilnih poslova BiH. Najavio je da će SBB uložiti amandman kojim će tražiti preraspodjelu 360 hiljada KM sredstava tekuće rezerve na koje imaju pravo članovi Predsjedništva BiH i 180 hiljada KM na koje imaju pravu predsjedavajući Vijeća ministara BiH i njegovi zamjenici.

Zastupnik A-SDA Jasmin Emrić rekao je kako najveći problem predstavlja finansijski okvir koji je unaprijed utvrđen i koji se nije promijenio. Kako kaže, svi znaju u kakvoj situaciji je privreda u BiH, isto kao što znaju da je Vijeće ministara BiH obećalo da će raditi na mjerama koje će podstaći privredni razvoj. To je razlog zbog kojeg smatra da je trebalo doći do povećanja finansijskog okvira.

Emrić je dodao da je budžet za 2018. godinu samo administrativni dokument i da je porazno što na današnjoj sjednici uopće nema predlagača budžeta. On je rekao i da predlagač budžeta, za kojeg ne zna da li ga vidi ili čuje, uopće nije obrazložio zahtjeve budžetskih korisnika. Kao primjer je naveo zahtjeve Ministarstva odbrane BiH, ističući da nije pronašao nijedan razlog zbog kojeg bi predlagač odbio zahtjeve tog budžetskog korisnika.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto kazala je da je Predsjedništvo BiH ovlastilo ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevandu da obrazlaže budžet za 2018. godinu. Ona je kazala da Bevanda nije prisutan na sjednici jer trenutno ima obaveze vezane za posjetu predsjednice Republike Hrvatske te da će se ubrzo pojaviti na sjednici.

Na intervenciju zastupnika SBB-a Damira Arnauta da se o tački dnevnog reda ne može raspravljati bez predlagača Krišto je dala pauzu dok se Bevanda ne pojavi u sali najvišeg organa zakonodavne vlasti.