BiH
0

Parlament BiH: Održana sjednica Ustavnopravne komisije Doma naroda

FENA
Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je u Sarajevu podržala Prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima s jednim brojem amandmana.

Podržani su i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, Prijedlog izmjena Zakona o ličnoj karti državljana BiH.

Ustavnopravna komisija utvrdila je da postoji ustavni osnov za Prijedlog okvirnog zakona o srednjem stručnom obrazovanju i obuci.

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije Slobodan Šaraba je nakon sjednice kazao za Fenu da je ovaj zakon ušao u parlamentarnu proceduru mada se njime vrši prijenos nadležnosti s RS-a na nivo BiH.

"Danas je većina članova Komisije utvrdila da on ima ustavni osnov i da se razmatra na narednoj sjednici Doma naroda poslije čega će početi komisijska faza. Smatram da se taj zakon prije razmatranja u parlamentu BiH trebao razmatrati u Narodnoj skupštini RS-a iz razloga što je srednje obrazovanje u nadležnosti entiteta“, kazao je Šaraba.

On tvrdi da za ovakav zakon nema ustavnog osnova sve dok odluku o prijenosu nadležnosti ne donese Narodna skupština RS-a.

Iako nije prihvaćen u nadležnoj parlamentarnoj komisiji, Prijedlog zakona o graničnoj kontroli je dobio saglasnost Ustavnopravne komisije jer je razmatran samo njegov ustavni osnov.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu koji je predložio delegat Ivo Miro Jović je upućen Vijeću ministara BiH.

Ustavnopravna komisija nije razmatrala izvještaj o radu Centralne izborne komisije (CIK) BiH jer niko iz Komisije nije prisustvovao današnjoj sjednici.