{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Parlament BiH: Održana sjednica Ustavnopravne komisije Doma naroda

F
10.6.2008. u 15:49
0
0
Parlament BiH: Održana sjednica Ustavnopravne komisije Doma naroda
0
Parlament BiH: Održana sjednica Ustavnopravne komisije Doma naroda
Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je u Sarajevu podržala Prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima s jednim brojem amandmana.
Podržani su i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, Prijedlog izmjena Zakona o ličnoj karti državljana BiH.

Ustavnopravna komisija utvrdila je da postoji ustavni osnov za Prijedlog okvirnog zakona o srednjem stručnom obrazovanju i obuci.

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije Slobodan Šaraba je nakon sjednice kazao za Fenu da je ovaj zakon ušao u parlamentarnu proceduru mada se njime vrši prijenos nadležnosti s RS-a na nivo BiH.

"Danas je većina članova Komisije utvrdila da on ima ustavni osnov i da se razmatra na narednoj sjednici Doma naroda poslije čega će početi komisijska faza. Smatram da se taj zakon prije razmatranja u parlamentu BiH trebao razmatrati u Narodnoj skupštini RS-a iz razloga što je srednje obrazovanje u nadležnosti entiteta“, kazao je Šaraba.

On tvrdi da za ovakav zakon nema ustavnog osnova sve dok odluku o prijenosu nadležnosti ne donese Narodna skupština RS-a.

Iako nije prihvaćen u nadležnoj parlamentarnoj komisiji, Prijedlog zakona o graničnoj kontroli je dobio saglasnost Ustavnopravne komisije jer je razmatran samo njegov ustavni osnov.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu koji je predložio delegat Ivo Miro Jović je upućen Vijeću ministara BiH.

Ustavnopravna komisija nije razmatrala izvještaj o radu Centralne izborne komisije (CIK) BiH jer niko iz Komisije nije prisustvovao današnjoj sjednici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: