Prijedlog SDS-a
13

Parlament BiH neće razmatrati izmjene Zakona o plaćama i naknadama u bh. institucijama

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) nisu prihvatili da na današnjoj sjednici po hitnom niti skraćenom zakonodavnom postupku razmatraju izmjene Zakona o plaćama i naknadama u bh. institucijama što je predložio poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Borislav Bojić.

Naime, izmjenama zakona predviđeno je izjednačavanje platnih razreda i koeficijenata za obračun plaća za članove Ureda za razmatranje žalbi BiH.

Zbog ovakvog stava poslanika, zakon će biti razmatran u redovnom zakonodavnom postupku iako je predlagač Bojić potvrdio i danas da se radi o jednostavnim izmjenama te da se ovim izjadnjačavaju plaće za isti posao.

Međutim, poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) Damir Arnaut upozorio je da je za ovaj zakon potreban stav Vijeća ministara posebno zbog činjenice da podrazumijeva povećanja u budžetu.

Nije bilo poslaničke rasprave o izmjenama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave koje je predložilo Vijeće ministara BiH u drugom čitanju.

O ovom prijedlogu Vijeća ministara BiH poslanici će se izjašnjavati kada se obavi rasprava o svim tačkama dnevnog reda današnje sjednice.