EU integracije
5

Parlament BiH naredni četvrtak raspravlja o Izvještaju Evropske komisije

Piše: Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na sjednici zakazanoj za 17. maj razmatrat će Izvještaj Evropske komisije o Bosni i Hercegovini za 2018. godinu.

Ova tačka stavljena je na dnevni red nakon što su zastupnici Saša Magazinović, Denis Bećirović, Sadik Ahmetović, Senad Šepić, Mirsad Đonlagić, Fehim Škaljić, Mirsad Isaković, Damir Arnaut, Jasmin Emrić i Damir Bećirović tražili zakazivanje hitne sjednice Zastupničkog doma PSBiH zbog Privremenog izvještaja Evropske komisije o našoj zemlji.

Hitna sjednica je zakazana, ali je u konačnici prekinuta zbog nedolaska članova Vijeća ministara BiH te je odlučeno da se o toj temi raspravlja na sljedećoj sjednici.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma Šefik Džaferović predložio je da se ovaj izvještaj dostavi Zajedničkoj komisiji za evropske integracije, da ga ona razmotri, te da to bude prva tačka sljedeće sjednice Zastupničkog doma, na koju će biti pozvani predsjedavajući i svi članovi Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Parlamentarci su ranije upozorili kako je BiH prije deset godina bila ispred zemalja koje su danas pred kandidatskim statusom, dok je danas naša zemlja u rangu s Kosovom.

Zastupnički dom PSBiH na sjednici zakazanoj za 17. maj razmatrat će i zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH po hitnom zakonodavnom postupku.

Izmjenom Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine, koju je predložilo Ministarstvo sigurnosti, propisuje se sadržaj pisanog zahtjeva u vezi s tajnim prikupljanjem podataka za koje je potrebna sudska ovlast i uvodi ograničenje ukupnog trajanja ove mjere.

Prema izmjenama zakona, nalog može biti odobren za period do 60 dana, a u slučaju potrebe za produženjem mjera, na pisani obrazloženi prijedlog generalnog direktora, sudija može produžiti važnost naloga na dodatne periode od po 30 dana, s tim da odobrene mjere mogu trajati ukupno najduže 48 mjeseci.

Riječ je o usklađivanju zakona s Ustavom BiH s obzirom na to da je Ustavni sud BiH prošle godine prihvatio apelaciju Borjane Krišto, koju je podnijela u svojstvu predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, i proglasio neustavnim tri odredbe člana 78. Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji.

Na dnevnom redu naći će se i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnim sporovima BiH, Prijedlog zakona o dopunama Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

Državni parlamentarci trebali bi se izjasniti i o Izvještaju komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o tome da li će se glasati o prijedlogu zaklјučka zastupnika Amira Fazlića (SDA) koji glasi: "Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH predlaže Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH da Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku, predlagača zastupnika Amira Fazlića, razmatra po hitnom zakonodavnom postupku" kao i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine po hitnom zakonodavnom postupku čiji je predlagač zastupnik Nikola Lovrinović (HDZ BiH).