BiH
4

Parlament BiH: Duga rasprava o efikasnosti FIPA-e u privlačenju stranih investicija

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici dugo su raspravljali o Izvještaju o izvršenoj reviziji o temi "Efikasnost FIPA-e u privlačenju stranih investicija u BiH".

Cilj revizije je bio procijeniti da li FIPA korištenjem javnih resursa efikasno izvršava zadatke koji su joj dodijeljeni, odnosno da li na pravi način radi prave stvari kako bi efikasno promovirala BiH kao mjesto pogodno za investiranje.

Rezultati provedene analize ukazuju da se FIPA nije uspjela nametnuti kao glavni koordinator i implementator integralnih programa promocije mogućnosti za strana ulaganja.

"Vlasti BiH, bez obzira na postajanje strateškog dokumenta, nemaju jasno opredjeljenje u pogledu promocije i privlačenja stranih investicija, što značajno doprinosi da FIPA postaje institucija koja tapka u mjestu i nema mogućnost unaprjeđenja poslovanja u okviru svoje nadležnosti", stoji u izvještaju.

Pretpostavke stvorene za efikasno prezentiranje mogućnosti ulaganja u BiH i uspješno povezivanje investitora i potražilaca investicija nisu iskorištene.

"U javnosti preovladava mišljenje da FIPA ne ulaže dovoljno napora kako bi pronašla pravi način i uspješno koordinirala subjekte koji mogu doprinijeti povezivanju potencijalnih investitora i potražilaca investicija", stoji u izvještaju.

Prema mišljenju stranih investitora u BiH, dosadašnji način rada i aktivnosti FIPA-e nisu uticali na nivo ulaganja koja su oni imali u BiH. Ključni subjekti od FIPA-e očekuju intenzivniju saradnju i manje birokratski pristup u radu i brzo izrastanje u modernu agenciju koja će sa više uspjeha potencijalnim investitorima prezentirati mogućnosti za ulaganja u BiH privredu.

Ured za reviziju u izvještaju navodi da za unapređenje poslovnog okruženja u BiH, kao i u promociju mogućnosti i privlačenje stranih investicija na adekvatan način trebaju biti uključene i svoj doprinos dati sve institucije u BiH.

Na FIPA-i je da prepozna i koordinira takve institucije, te osmisli način da koristi njihove mogućnosti. Za ovo je, kroz jasno strateško opredjeljenje i postavljanje mjerljivih ciljeva, FIPA-i potrebna podrška sa najvišeg državnog nivoa vlasti.

Poslanici su najviše problematizirali činjenicu da FIPA nije dovoljno radila na privlačenju stranih investicija, ali napomenuli su da ipak nije sva krivica na FIPA-i nego su tu i političke i sigurnosne prilike zbog kojih se mnogi investitori ne odlučuju poslovati u BiH.

Ured za reviziju dao je i neke preporuke za FIPA-u te preporučuje da se analiziraju postojeći dokumenti o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta i po potrebi predložiti njegovu izmjenu te da se uspostaviti efikasna i uspješnu koordinaciju svih institucija u BiH nadležnih za otklanjanje problema koji su se pokazali kao prepreka za strana ulaganja.

Rečeno je i da FIPA ima izuzetno važnu ulogu, ne samo za strane investicije, već i za ukupni imidž BiH, kao države.

Iako rasprava o ovom izvještaju nije završena, dopredsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Božo Ljubić proglasio je pauzu od pola sata jer je utvrđeno da u sali nema kvoruma za rad.