Napokon sjednica
32

Parlament BiH danas o stanju u pravosuđu i migrantskoj krizi

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj hitnoj sjednici trebao bi raspravljati o aktuelnom stanju u bosanskohercegovačkom pravosuđu i migrantskoj krizi koja pogađa našu zemlju.

Sjednica je zakazana na zahtjev zastupnika iz osam političkih stranaka, odnosno na zahtjev zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP), Partije demokratskog progresa (PDP), Srpske demokratske stranke (SDS), Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB), Naše stranke (NS), Nezavisnog bloka (NB) i Pokreta demokratske akcije (PDA).

U zahtjevu za održavanje sjednice je između ostalog navedeno da postoji potpuno odsustvo povjerenja građana u pravosudni sistem BiH te je spomenuta afera "Potkivanje" u koju je uključen predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija.

U okviru rasprave o stanju u bh. pravosuđu državni parlamentarci izjasnit će se o Izvještaju VSTV-a BiH za 2018. godinu, dok će o migrantskoj krizi raspravljati na temelju Informacije Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica u Bosnu i Hercegovinu s osvrtom na aktuelnu sigurnosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona.

Zastupnici iz reda Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratskog narodnog saveza (DNS), Socijalističke partije (SP) i Ujedinjene Srpske (US) već su najavili kako se neće odazvati pozivu na hitnu sjednicu. Naime, oni već mjesecima blokiraju rad Parlamentarne skupštine BiH zbog neimenovanja Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Sjednicu će biti moguće održati, odnosno postojati će kvorum za odlučivanje, ukoliko se na njoj pojave zastupnici iz SDS-a i PDP-a te zastupnik SDA Adil Osmanović, a koji ima prijavljeno mjesto prebivališta na teritoriji bh. entiteta RS.