Zastupnički dom
4

Parlament BiH će na tematskoj sjednici razmatrati revizorske izvještaje deset institucija

Piše: Er. M.
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je zaključak na osnovu kojeg će ovaj organ zakonodavne vlasti na tematskoj sjednici razmatrati izvještaje o finansijskoj reviziji institucija BiH kojim je Ured za reviziju institucija BiH dao mišljenje s rezervom.

Državni parlamentarci izjasnit će se o izvještajima rezerve na 57. sjednici Zastupničkog doma PSBiH koja će biti zakazana naknadno. Predstavnici institucija koje su dobile mišljenje s rezervom obavezani su da prisustvuju tematskoj sjednici Zastupničkog doma PSBiH.

Mišljenje s rezervom dobili su Ministarstvo odbrane BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, Granična policija, Ministarstvo sigurnosti BiH, Uprava za indirektno oporezivanje BiH, IDDEEA, Visoko sudsko i tužilačko vijeće, SIPA i Tužilaštvo BiH.

Od revidirane 74 institucije, Ured za reviziju je za njih deset dao mišljenja s rezervom i skretanjem pažnje, pri čemu je osam institucija dobilo mišljenje s rezervom u odnosu na usklađenost sa zakonima i propisima, a dvije u odnosu na finansijske izvještaje, 40 pozitivnih mišljenja uz skretanje pažnje te 23 čisto pozitivna mišljenja. U jednom slučaju, usljed ograničenosti obima revizije, Ured se suzdržao od davanja mišljenja. Ured za reviziju institucija BiH je prošle godine institucijama dao 544 preporuke.

U izvještajima o reviziji za 2015. data je 521 preporuka. Provjerom stepena realizacije preporuka konstatovano je da je blizu 60 posto preporuka iz 2015. godine realizovano ili je njihova realizacija u toku. Institucije koje su za svoje poslovanje dobile mišljenje s rezervom uz skretanje pažnje u ukupnom izvršenju budžeta institucija BiH učestvuju sa 68,40 posto. Ukupno izvršenje budžeta revidiranih institucija za 2016. godinu iznosilo je 891.920.580 KM.