|

Parlament bez glasova HDZ-a usvojio zaključke: Zaustaviti formiranje rezervne policije RS

Parlament bez glasova HDZ-a usvojio zaključke: Zaustaviti formiranje rezervne policije RS
171
F
FENA
14.5.2019. u 15:58
251
komentara
171

dijeljenja
Parlament bez glasova HDZ-a usvojio zaključke: Zaustaviti formiranje rezervne policije RS Foto: M.O./Klix.ba
Završena je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH posvećena sigurnosnoj situaciji nakon najava iz Republike Srpske o formiranju rezervnog policijskog sastava koju je inicirao DF-GS.
Nakon višesatne burne rasprave izglasani su isti zaključci koje je 23. aprila donijela Komisija za sigurnost. Za te zaključke glasali su svi prisutni zastupnici osim HDZ-ovih koji nisu prisustvovali glasanju.

Tokom rasprave potpredsjedavajući Mladen Bošković (HDZ) izjavio da taj klub ne bi podržao donošenje zakona o uvođenju rezervnog sastava policije u Federaciji BiH.

Prema zaključcima, Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine traži od predstavnika međunarodne zajednice u BiH, prije svega Ureda viskog predstavnika koji ima izvršni mandat definisan Dejtonskim sporazumom, da zbog narušavanja sigurnosti i uznemirenosti građana BiH, odmah i neodložno zaustavi antidejtonske aktivnosti na donošenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske.

Od nadežnih državnih institucija traži procjenu sigurnosno-političke situacije u zemlji nakon usvajanja nacrta spomenutog zakona.

Poziva Vladu FBiH i preporučuje kantonalnim vladama, radi sveukupnog sigurnosnog ambijenta na području FBiH, da popune aktivni policijski sastav u sladu s pravilnicima o unutrašnjoj sistematizaciji radnih mjesta policijskih službenika, kao i njihovo adekvatno opremanje.

Ako aktivnosti na donošenju zakona u RS-u ne budu obustavljene, Federacija će preduzeti adekvatne mjere na zaštiti sigurnosti svih građana.

Zastupnici Kluba HDZ-HNS nisu prisustvovali glasanju, a tokom rasprave je predsjedavajući Mladen Bošković izjavio da taj klub ne bi podržao donošenje zakona o uvođenju rezervnog sastava policije u Federaciji BiH.

Zastupnik SDP-a Irfan Čengić ukazao je na problem da u FBiH nedostaje oko 1.500
policajaca u aktivnom sastavu policije.
Prijavi grešku


Komentari (251)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...