BiH
2

Parkovski mobilijar i zelene površine oštećeni tokom demonstracija

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Parkovski mobilijar, zelenilo, cvjetne gredice i zelene površine u parkovima uz i oko zgrade Kantona Sarajevo, Općine Centar i Predsjedništva BiH oštećeni su tokom demonstracija građana prije 10-ak dana, potvrdila je Agenciji Fena stručna saradnica za informiranje KJKP "Park" Aldijana Hamza.

Kazala je da su radnici preduzeća "Park" dan nakon što su zapaljene zgrade Općine, Kantona i Predsjedništva i nakon što je obavljen uviđaj, pristupili čišćenju, prikupljanju i uklanjanju otpadaka sa zgrada.

Osim zelenih površina, radnici "Parka" bili su angažirani i na čišćenju otpada (zapaljenih automobila i kancelarijskog namještaja) iz Koševskog potoka u dijelu gdje protiče pored općinske zgrade, a i kao ispomoć na čišćenju i odvoženju smeća iz zapaljenih objekata.

"Tokom sumiranja i konstatiranja šteta na zelenilu i zelenim površinama zabilježeno je da je oko 80 posto žardinjera u kojima je zasađeno sezonsko cvijeće uz saobraćajnicu u ulici Maršala Tita u potpunosti ili djelimično oštećene te su one već tog vikenda pokupljene i odvezene na deponiju", dodala je Hamza.

Cvijeće u cvjetnim gredicama u parku pored Doma sindikata je ugaženo i uništeno, a već protekle sedmice je zamijenjeno novim.

"U parku pored Doma sindikata tokom demonstracija je počupan i uništen i jedan dio zidnih betonskih obloga oko arli, a na svim površinama uništen je, odnosno ugažen i dio travnatih površina", precizirala je Hamza.

Velika cvjetna gredica u Malom parku preko puta zgrade Predsjedništva BiH ponovo je prekopana i pripremljena za sadnju novog cvijeća, što će i biti urađeno kad se stvore vremenski uvjeti.

U KJKP "Park" ističu da će, kada se stvore materijalne mogućnosti, i ostala oštećenja biti sanirana.

"Konkretne materijalne procjene nisu vršene, ali s obzirom na važnost i činjenicu da su većina tih parkovskih površina zaštićeni spomenici prirode oni će svakako biti i prioritet u obnovi", naglasila je Hamza.

Radnici preduzeća "Park" kontinuirano provode i proljetnu akciju uređenja i čišćenja javnih zelenih površina, sadnje, odnosno dopune i zamjene sezonskog cvijeća, okopavanja i uređenje ukrasnog grmlja i sadnica stabala.

Proljetna akcija uređenja i čišćenja javnih zelenih površina počela je početkom februara, a pokrenuta je inače nešto ranije u odnosu na prethodne godine zbog vremenskih prilika.