BiH
1

Parkovi Dinarskog luka moraju dobiti mjesto na ekonomskoj i političkoj agendi

FENA
Druga međunarodna konferencija Parkovi Dinarskog luka, koja je u ponedjeljak započela usvajanjem dokumenta “Big Win for Dinaric Arc”, završila je u četvrtak posjetom crnogorskom Nacionalnom parku Skadarsko jezero.

Kao jedan od glavnih zaključaka konferencije ističe se potreba za osnivanjem samostalne asocijacije Parkovi Dinarskog luka.

Istoimeni projekt koji provodi svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF, povezao je 79 zaštićenih područja od Slovenije do Albanije u mrežu parkova koji izmjenjuju iskustva, ideje i stvaraju zajedničke projekte.

"Zaštićena područja moraju postati relevantna da bi mogla obavljati svoju glavnu funkciju, što je zaštita biološke raznolikosti", rekao je Deni Porej, direktor programa WWF Mediteran, saopćeno je iz WWF-a.

Sudionici konferencije kojih je bilo iz više od 70 zaštićenih područja regije izrazili su želju da se udruže u formalnom smislu u udruženje Parkova Dinarskog luka.

Ta je odluka prepoznata i od nadležnih ministarstava kroz “Big Win for Dinaric Arc”, zajedničku izjavu svih ministarstava zemalja u regiji, pa će WWF s parkovima tokom sljedeće godine i u suradnji s ministarstvima pronaći model za osnivanjem udruženja Parkova Dinarskog luka.

Šesnaest zaštićenih područja ovim je projektom ušlo u proces dobivanja Evropskog certifikata za održivi turizam.

Parkovi su na konferenciji razmijenili iskustva i napredak, što je potaknulo i druge parkove da izraze zanimanje za uključivanje u proces dobivanja certifikata.

Parkovi Dinaridi rade na evaluaciji kulturnih i ekonomskih vrijednosti svih zaštićenih područja u regiji. U tom procesu sudjeluju svi parkovi i glavne interesne skupine u i oko parkova, poput planinara, ribara, šumara, hotelijera...

Tako će se svim parkovima omogućiti da individualno predstave svoje vrijednosti lokalnim donosiocima odluka i lokalnim zajednicama.

S druge strane, na nacionalnom nivou WWF će donosiocima odluka predstaviti sve dobrobiti ekosustava zaštićenih područja. “Big Win for Dinaric Arc”, uz druge aktivnosti parkova poput održivog turizma, evaluaciju vrijednosti područja i brendiranje, dovest će do toga da zaštićena područja zauzmu mjesto koje im pripada u ekonomskoj i političkoj agendi, saopćio je WWF.

WWF