BiH
16

Parking kod Narodnog pozorišta uskoro ponovo u funkciji

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na sastanku održanom u Općini Centar Sarajevo predstavnici ove lokalne zajednice i Ministarstva saobraćaja i pravobranilaštva Kantona Sarajevo načelno su dogovorili da se parking prostor kod Narodnog pozorišta ponovo stavi u funkciju.

Ministarstvo saobraćaja KS je pozvano da podrži ovu inicijativu, odnosno da da pismenu saglasnost kako bi se ovaj prostor ponovo stavio u funkciju.

Na sastanku koji je vodio Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar u ime Općine Centar prisustvovali su Jasna Beba, sekretar općinskog organa uprave, Mustafa Resić, savjetnik općinskog načelnika Dževad Bećirevića, Alma Sadović, pomoćnica načelnika za prostorno uređenje i komunalne poslove, te Suanita Melunović, općinski pravobranilac, a Kanton Sarajevo su zastupali Mujo Fišo, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo i Kemal Karić, pravobranilac. Sastanku su prisustvovali i Haris Vlajčić, savjetnik predsjedavajućeg Vijeća, te Hajrudin Mulić, direktor firme Centrotrans.

Ajnadžić je kazao da i izvršna i zakonodavna vlast Općine Centar ima interesa da se ovaj prostor stavi u funkciju kako bi se prikupljena sredstva mogla iskoristiti za rješavanje životnih pitanja naših sugrađana.

"Dok je komunalno preduzeće „Rad“ upravljalo pomenutim parkingom godišnji prihodi su iznosili 770.000 KM, a tu je radilo šest ljudi. Godinama ovaj prostor propada stoga su Općinsko vijeće Centar i načelnik Bećirević saglasni da se lokalitet, koji je u vlasništvu Općine Centar, ponovo stavi u funkciju kako bi prihode dijelili Općina i Kanton Sarajevo", naglasio je Ajnadžić.

Savjetnik Resić je dodao da je Općini Centar od posebnog interesa da ovaj prostor nekadašnjeg parkinga ponovo bude u funkciji i dostojan glavnog grada.

"Posljednjih deset godina u užoj zoni općine Centar izgrađeno je više od 2.000 parking mjesta kako bismo riješili ovaj veliki problem saobraćaja u mirovanju u Sarajevu", istakao je Resić.

Nadležno kantonalno ministarstvo, prema riječima ministra Fiše, podržava ideju ponovnog stavljanja u funkciju parkinga kod Narodnog pozorišta.

"Ministarstvo je pokrenulo proceduru da sve privatne i javne parkinge u Kantonu Sarajevo uveže u jedinstven informacioni sistem kako bi građani mogli dobiti blagovremene informacije o slobodnim mjestima na parkingu. Na ovaj načini biće poboljšana i naplata prihoda", zaključio je Fišo.