Spavaju na otvorenom
22

Park u Sarajevu: Migrantima nedostaje šatora, hrane i adekvatne odjeće

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: N. G./Klix.ba)
Dok bh. vlasti ne pristupaju ozbiljno problemu migrantske krize koja je zahvatila i našu državu i pokušavaju dogovoriti u čijoj je to nadležnosti, migranata je u našoj državi sve više. Potvrđuju to i svakodnevni prizori u mnogim bh. gradovima, a naš fotoreporter zabilježio je neke u parku preko puta sarajevske Vijećnice.

U posljednjih mjesec dana na područje Kantona Sarajevo pristigao je veći broj migranata iz Sirije, Libije, Afganistana, Palestine, Pakistana, Alžira, Maroka, Iraka, Turske, Irana, Tunisa i drugih zemalja. Na desetine njih svakodnevno boravi na otvorenom bez adekvatne odjeće, hrane i uslova za higijenu, kazali su nam aktivisti koji im pomažu. Prema informacijama iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć i po indikatorima, mnogi boluju od teških bolesti.

Vlada KS-a tražila je od nadležnih institucija BiH da u najkraćem roku donese odluke o evidentiranju i utvrđivanju vrste statusa migranata u BiH. O ovom problemu Vijeće ministara BiH u ponedjeljak će održati sastanak kordinacinog tijela za pitanje migracija.

Hitnu sjednicu o pitanju migranata Vlada RS-a održat će sutra. U Vladi RS-a smatraju neprihvatljivim da institucije Bosne i Hercegovine predlažu korištenje objekata bivših kasarni "Zalužani" u Banjoj Luci i "Neretva“ u Kalinoviku, a koje su postale vlasništvo Vlade RS-a i Općine Kalinovik, u bilo kakve namjene bez saglasnosti izvršne vlasti tog bh. entiteta. Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je pitanje migranata problem države BiH.

U utorak, 8. maja, je održan hitan sastanak na kojem su predstavnici sarajevskih općina, Grada Sarajeva, policije, Crvenog krsta i nadležnih kantonalnih ministarstva donijeli zaključke koji će biti upućeni Predsjedništvu Bosne i Hercegovine od kojeg će se tražiti da u što kraćem roku odredi lokacije vojnih kasarni u Bosni i Hercegovini u koje se mogu smjestiti migranti i da se što prije izvrši njihova registracija na mjestu događaja.