BiH
0

Park proizvodi 300.000 sezonskih cvjetova za zelene površine

Klix.ba
U rasadnicima i staklenicima cvjećari preduzeća Park u Nedžarićima ovih dana privode kraju proizvodenju i uzgoj više od 300.000 komada sezonskog (jednogodišnjeg i dvogodišnjeg) cvijeća.
Cvijeće iz Parkove proizvodnje već ukrašava zelene površine i cvjetne gredice u Kantonu Sarajevo, makar kada je riječ o dvogodišnjem cvijeću kojeg je proizvedeno ukupno 160.000 komada. Početkom naredne sedmice počet će i sadnja jednogodišnjeg cvijeća, čija proizvodnja ove godine dostiže 150.000 komada.

Proizvodne površine u rasadnicima, dobro zaštićene staklenicima i plastenicima idealna su mjesta gdje se ovih dana vrši presađivanje izraslih rasada jednogodišnjeg cvijeća, okopavanje, plijeveljenje i uređuju lijehe i cvijetna korita. Otvorene površine pod lijehama i koritima u Nedžarićima, na površini od osam hektara, moglo bi se reći da su gotovo u potpunosti zasađene mladim cvijećem, grmljem i drvećem, koje su već zasađene ili će u okviru ovosezonske akcije uređenja grada biti zasađene na neku zelenu površinu, ali i prodate ljubiteljima cvjećarstva ili vrtlarstva da urede svoje vrtove, balkone ili bašte.

Dio sadnica koji radnici Parka dobiju vlastitom prozvodnjom u rasadnicima namijenjen je za uređenje javnih zelenih površina, a proizvodi se i dio namijenjen za prodaju. Tako u salonima cvijeća, od kojih je najveći vrtni centar Flora u Nedžarićima ljubitelji zelenila mogu nabaviti razno cvijeće, grmlje, drveće, kao i lumbrihumus, travni bus i sve što je potrebno da bi tokom nastupajućih mjeseci imali lijepe i uređene balkone, vrtove ili bašte, ali i prostore unutar svojih objekata.
Na izložbeno-prodajnom platou u vrtnom centru Flora u Nedžarićima površine 1.500 m2 i sa ponudom od oko 40.000 sadnica sezonskog cvijeća ljubitelji cvijeća i drugog zelenila mogu izabrati vrlo kvalitetne i što je najvažnije domaće, bosanske proizvode. U ponudi su begonije, ageratum, salvie, tagetesa (kadifice), impatiensa, dalije, petunie, surfinje, kao i viole (maćuhice), belisa (tratinčice), miosotisa (spomenka ili potočnice). Osim toga u ponudi su i druge vrste cvijeća, lukovica, ukrasnog grmlja (pirocanta, forzicija, cidonija, spirea, berberis, cotoneaster, lonicera i mnoge druge). Vrtni centar Flora, čija vrata su otvorena od ponedjeljka do subote od 08:00 do 20:00, a nedjeljom od 08:00 do 14:00 sati, raspolaže i kvalitetnim sadnicama raznog drveća, ali i voća koje uvijek može uljepšati i upotpuniti vrt ili baštu.

Vrtni centar Flora je mjesto gdje ljubitelji cvjećarstva i vrtlarstva mogu nabaviti i sobno i rezano cvijeće, kao i izabrati nešto iz velikog asortimana vrtne galanterije, ukrasnih žardinjera i keramičkih saksija, vrtnog alata. Uposleni cvjećari će besplatnim savjetima upotpuniti znanje svih zainteresiranih posjetilaca, a kupljene proizvode besplatno dostaviti na tražene aderse u Kantonu Sarajevo.

Sve što vrijedne ruke cvjećara i vrtlara proizvedu u rasadnicima, osim u vrtnom centru Flora u Nedžarićima može se nabaviti u ostalim Parkovim cvjećarama u ulici Maršala Tita, Koševo ili u Rustempašinoj ulici na Ilidži.