{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Park" i "Rad" trebaju postati jedno preduzeće

S
27.2.2009. u 16:18
0
12
"Park" i "Rad" trebaju postati jedno preduzeće
0
"Park" i "Rad" trebaju postati jedno preduzeće
Veliki dio sredstava iz budžeta Kantona Sarajevo se troši na glomaznu administraciju, te se pod hitno treba napraviti restruktuiranje pojednih kantonalnih preduzeća, kako bi se smanjio broj zaposlenih u administraciji, upozorava Nermin Pećanac, poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo.
Pećanac ističe da bi se spajanjem određenih komunalnih preduzeća srodnih djelatnosti napravile znatne uštede novca, koji inače odlazi na razne upravne i nadzorne odbore, direktore, njihove zamjenike, ostale zaposlene. On predlaže da se preduzeća "Rad“ i "Park“ spoje u jedno komunalno preduzeće, jer bi time kantonalne vlasti napravile velike uštede u budžetu.

"U svim evropskim gradovima ovakve poslove obavlja jedno preduzeće. Kada bismo isti princip ostvarili ovdje, imali bismo jednog direktora, knjigovodstvo, finansije, nadzorni i upravni odbor, nabavku, na čemu bi se automatski uštedjelo pola miliona KM“, kazao je Pećanac za naš portal.

Zbog srodne djelatnosti, Pećanac predlaže spajanje komunalnih preduzeća "Toplane“ i "Sarajevogas“, čime bi se također napravile velike uštede.

Iako je Ekonomski fakultet napravio analizu u kojoj stoji da bi navedeno rješenje bilo nefunkcionalno, Pećanac insistira da je ovakvo rješenje ne samo efikasno, već u godini ekonomske krize i prijeko potrebno.

"Smatram da Ekonomski fakultete nije uzeo u obzir relevantne činjenice. Dva preduzeća umjesto jedno i ogromna administracija odgovoraju vlasti, koja je i naručila ovu studiju. Cijenim da bi se realizacijom ovih prijedloga oslobodili viška administracije i novac usmjerili u razvojne projekte“, zaključuje Pećanac.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: