O uštedama u budžetu KS
0

"Park" i "Rad" trebaju postati jedno preduzeće

Sarajevo-x.com
Veliki dio sredstava iz budžeta Kantona Sarajevo se troši na glomaznu administraciju, te se pod hitno treba napraviti restruktuiranje pojednih kantonalnih preduzeća, kako bi se smanjio broj zaposlenih u administraciji, upozorava Nermin Pećanac, poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo.

Pećanac ističe da bi se spajanjem određenih komunalnih preduzeća srodnih djelatnosti napravile znatne uštede novca, koji inače odlazi na razne upravne i nadzorne odbore, direktore, njihove zamjenike, ostale zaposlene. On predlaže da se preduzeća "Rad“ i "Park“ spoje u jedno komunalno preduzeće, jer bi time kantonalne vlasti napravile velike uštede u budžetu.

"U svim evropskim gradovima ovakve poslove obavlja jedno preduzeće. Kada bismo isti princip ostvarili ovdje, imali bismo jednog direktora, knjigovodstvo, finansije, nadzorni i upravni odbor, nabavku, na čemu bi se automatski uštedjelo pola miliona KM“, kazao je Pećanac za naš portal.

Zbog srodne djelatnosti, Pećanac predlaže spajanje komunalnih preduzeća "Toplane“ i "Sarajevogas“, čime bi se također napravile velike uštede.

Iako je Ekonomski fakultet napravio analizu u kojoj stoji da bi navedeno rješenje bilo nefunkcionalno, Pećanac insistira da je ovakvo rješenje ne samo efikasno, već u godini ekonomske krize i prijeko potrebno.

"Smatram da Ekonomski fakultete nije uzeo u obzir relevantne činjenice. Dva preduzeća umjesto jedno i ogromna administracija odgovoraju vlasti, koja je i naručila ovu studiju. Cijenim da bi se realizacijom ovih prijedloga oslobodili viška administracije i novac usmjerili u razvojne projekte“, zaključuje Pećanac.