BiH
2

Park i Općina Centar uređuju zelene površine

Klix.ba
Preduzeće Park ove godine uredit će više desetina manjih zapuštenih i uništenih zelenih površina u trinaest mjesnih zajednice u općini Centar, koje inače nisu obuhvaćene redovnim Parkovim Programom održavanjem.

Rezultat je to Ugovora o realizaciji granta kojeg su u ime Općine Centar i preduzeća Park danas potpisali načelnik Dževad Bećirević i direktor Safet Baltić.

Ugovor, u vrijednosti od 265.364,52 KM, koje je Općina planirala ovogodišnjim budžetom, podrazumijeva hortikulturne radove rekonstrukcije i izgradnje novih na desetine manjih zelenih površina i projekata koje će Park izvršiti u 13 mjesnih zajednica i to Skenderija-Podtekija, Marijin dvor-Crni vrh, Trg oslobođenja-Centar, Breka- Koševo II, Mejtaš- Bjelave, Džidžikovac- Koševo I, Koševsko brdo, Park-Višnjik, Bardakčije, Hrastovi- Mrkovići, Ciglane- Gorica, Soukbunar i Betanija-Šip u Centru. Danas potpisanim Ugovorom stvoreni su uslovi za otpočinjanje radova na sadnji novih sadnica drveća, ukrasnog grmlja i cvijeća, ugradnji parkovskog mobilijara na dječijim igralištima i zelenim, odnosno parkovskim površinama i slično do kraja godine, a na osnovu Programa javnih površina, koji je sačinjen u saradnji sa Službom za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine.

Prema riječima načelnika Bećirevića potpisani ugovor omogućava da i uništene površine i one koje nisu predmetom redovnog održavanja u mjesnim zajednicama budu očišćene i rekonstruisane kako to i dolikuje, a čime se stvaraju uslovi da svi stanovnici Centra imaju podjednake uslove da uživaju u zelenilu i prirodnom ambijentu u blizini svojih zgrada ili kuća.

Direkor Safet Baltić zahvalio se Općini Centar na kontinuiranoj podršci preduzeću Park u očuvanju i zaštiti zelenila, te apelirao na građane da i oni čuvanjem novouređenih površina daju svoj doprinos estetskom uređenju i podizanju kvaliteta urbanog življenja u Centru, ali i Kantonu Sarajevo.

Današnji susret načelnika Bečirevića i direktora Baltića bio je prilika i za potpisivanje Ugovora o realizaciji granta iz općinskog Budžeta u vrijednosti od 20.000 KM namijenjenih razvoju i obogaćivanju sadržaja u RZC “Pionirska dolina“ i zoo vrt, koja djeluje u sklopu preduzeća Park.

Poznato je da Općina Centar početkom godine donirala novac za transport lavice iz Osijeka u našu "Pionirsku dolinu“, a ni ovaj put nije izostala pomoć i podrška jedinom bosanskohercegovačkom zoo vrtu, smještenom upravo na teritoriji općine Centar. Danas potpisanim ugovorom u iznosu od 20.000 KM stvoreni su uslovi za otpočinjanju aktivnosti na nabavci, prema riječima upravnika Esada Tajića, novih životinjskih vrsta, i to lemura, kao i drugih vrsta, koje će za sada ostati tajna i iznenađenje za sve ljubitelje popularne "Pionirske doline“.