Dok se utvrde nadležnosti
2

Park Hastahana u Sarajevu polako postaje parking

Piše: N. Jamaković
Zelena površina parka Hastahana kod Opće bolnice u Sarajevu već izvjesno vrijeme se koristi i kao parking, iako odmah pored nje postoji mjesto propisano za to.

Upravitelji parkinga puštaju, naime, vozače, među kojima često goste obližnjeg restorana, da parkiraju na dijelu na kojem se nalazi zelena površina. Taj dio je opasan asfaltnom stazom koja nije predviđena za vožnju automobilima, ali su žardinjere koje su to sprečavale pomjerene.

O ovome nas je informisao čitatelj, pa smo potražili odgovore.

Amra Đulančić, referentica Službe komunalnih redara (u narodu poznate kao eko-policija) KJKP "Park", informisala nas je da po Zakonu o komunalnoj čistoći radnici ove službe mogu pisati kazne samo ako zateknu automobil, odnosno vozača na mjestu prekršaja. Bez toga su nemoćni.

"U posljednjih šest mjeseci naši su radnici napisali 50-ak prijava u vezi s tim parkom i proslijedili ih nadležnoj inspekciji, a oni sudu za prekršaje. Međutim, s obzirom na to da ste nas sad informisali da su pomjerene žardinjere s tog prostora, mi ćemo obavijestiti naš sektor za održavanje", kaže Đulančićeva.

U Općini Centar su nam rekli da nisu nadležni za ovaj prostor, ali...

"Uskoro očekujemo usvajanje novog Zakona o cestama FBiH, kojim će nadležnost nad lokalnim i nekategorisanim putevima s kantona preći na općine. Tad ćemo mi biti nadležni za taj park(ing), za koji je Kanton imenovao upravitelja", rekla nam je Dženita Bogučanin iz Službe za urbanizam Općine Centar.

Upit smo dakako poslali i (nadležnom) Ministarstvu saobraćaja KS, no procedura je takva da njihov odgovor možemo očekivati "u narednom periodu".