{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Paravac danas na 3. summitu Vijeća Evrope

N
16.5.2005. u 09:00
0
0
Paravac danas na 3. summitu Vijeća Evrope
0
Paravac danas na 3. summitu Vijeća Evrope
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Borislav Paravac predvodit će bh. delegaciju na 3. summitu šefova država i vlada zemalja članica Vijeća Evrope koji se održava u Varšavi danas i sutra.
Predsjednici država i vlada 46 zemalja članica trebali bi odlučiti o hitnim promjenama i određivanju položaja koje će ubuduće u novoj evropskoj arhitekturi imati najstarija evropska politička organizacija.

Na sastancima bi se trebali precizirati ciljevi i prioriteti Vijeća Evrope u idućim godinama, a poseban naglasak će biti na odnosu Vijeća Europe s EU-om i OESS-om.

Prema protokolu summita, za danas je predviđeno održavanje prve plenarne sjednice “Evropsko jedinstvo, evropske vrijednosti”, te druge plenarne sjednice “Izazovi za evropsko društvo”. Vođe 46 zemalja bi trebale potpisivati i tri konvencije - konvenciju o sprječavanju terorizma, konvenciju protiv trgovine ljudima te revidiranu konvenciju o pranju novca, potrazi, pljenidbi i konfiskaciji sredstava stečenih od kriminala.

Treća plenarna sjednica “Evropska arhitektura” održat će se u sutra, 17. maja kada bi, po završetku rada summita, trebala biti usvojena i zajednička deklaracija te akcijski plana.

Summitom u Varšavi službeno prestaje poljsko šestomjesečno predsjedanje u Vijeću Evrope, koje će do kraja godine obnašati Portugal.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: