BiH
0

Paravac danas na 3. summitu Vijeća Evrope

NINA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Borislav Paravac predvodit će bh. delegaciju na 3. summitu šefova država i vlada zemalja članica Vijeća Evrope koji se održava u Varšavi danas i sutra.

Predsjednici država i vlada 46 zemalja članica trebali bi odlučiti o hitnim promjenama i određivanju položaja koje će ubuduće u novoj evropskoj arhitekturi imati najstarija evropska politička organizacija.

Na sastancima bi se trebali precizirati ciljevi i prioriteti Vijeća Evrope u idućim godinama, a poseban naglasak će biti na odnosu Vijeća Europe s EU-om i OESS-om.

Prema protokolu summita, za danas je predviđeno održavanje prve plenarne sjednice “Evropsko jedinstvo, evropske vrijednosti”, te druge plenarne sjednice “Izazovi za evropsko društvo”. Vođe 46 zemalja bi trebale potpisivati i tri konvencije - konvenciju o sprječavanju terorizma, konvenciju protiv trgovine ljudima te revidiranu konvenciju o pranju novca, potrazi, pljenidbi i konfiskaciji sredstava stečenih od kriminala.

Treća plenarna sjednica “Evropska arhitektura” održat će se u sutra, 17. maja kada bi, po završetku rada summita, trebala biti usvojena i zajednička deklaracija te akcijski plana.

Summitom u Varšavi službeno prestaje poljsko šestomjesečno predsjedanje u Vijeću Evrope, koje će do kraja godine obnašati Portugal.