{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Parafiranje sporazuma o viznim olakšicama i readmisiji jasan signal da su vrata EU otvorena za BiH

F
10.4.2007. u 17:37
0
0
Parafiranje sporazuma o viznim olakšicama i readmisiji jasan signal da su vrata EU otvorena za BiH
0
Parafiranje sporazuma o viznim olakšicama i readmisiji jasan signal da su vrata EU otvorena za BiH
Parafiranje sporazuma o viznim olakšicama i readmisiji između BiH i Evropske komisije, koje je obavljeno danas u Briselu, jasan je signal da su vrata EU otvorena za BiH i da će se EU držati svojih obećanja vezanih za evropsku perspektivu ove zemlje.
Ovo je saopćeno danas iz Delegacije EC u BiH u povodu zaključivanja ovih sporazuma, uz očekivanje da će oni imati pozitivan uticaj na ekonomski i demokratski razvoj, te da će doprinijeti stabiliziranju regije.

U saopćenju se ističe kako Sporazum o viznim olakšicama ima prednosti za sve građane BiH, koje se ogledaju prvenstveno u niskim troškovima izdavanja viza i bržu obradu aplikacija.

Bit će pojednostavljeni uvjeti dobijanja vize za određene grupe građana, npr. studenti, poslovni ljudi, novinari, učesnici u naučnim i kulturnim manifestacijama i predstavnici građanskog društva. Ove grupe građana će lakše dobiti višekratne vize a za pojedine grupe kao što su studenti će vize biti besplatne.

Ovim će se povećati razmjena sa ostatkom Evrope i pomoći u pripremama za članstvo u EU, navode u Delegaciji EC u BiH i dodaju kako su vizne olakšice prvi korak ka uspostavljanju bezviznog režima čemu građani zemalja zapadnog Balkanu pridaju veliku važnost.

Prije nego se vizni režim ukine, zemlje regije će morati naročito poboljšati svoje kapacitete u borbi protiv organiziranog kriminala, korupcije i ilegalnih migracija. Također, morat će ojačati kontrolu granica i sigurnost putnih dokumenata.

Vizne olakšice su dio šireg seta mjera kojima će se unaprijediti međuljudski kontakt između BiH i EU. U taj set mjera su uključene i školarine za studente i istraživački rad u regiji, posebno putem Erasmus Mundus programa, dalja saradnja u području istraživačkog rada, obrazovanja i kulture, i učešće u relevantnim programima Zajednice i agencija i veća podrška dijalogu civilnog društva.

Sporazum o readmisiji će doprinijeti borbi protiv ilegalnih imigracija, jer će se olakšati povratak ilegalnih migranata u zemlje porijekla ili zemlje kroz koje su prošli.

Ovi sporazumi bi mogli stupiti na snagu 6 do 7 mjeseci nakon parafiranja. Vijeće Evropske unije i Bosna i Hercegovina moraju odobriti sporazume prije nego stupe na snagu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: