BiH
0

Parafiranje SAA i dalje na čekanju zbog zastoja u reformi policije

FENA
Ispunjene su sve tehničke pretpostavke kako bi BiH parafirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom (SAA), ali je prije toga neophodno donijeti odgovarajuće političke odluke, rečeno je danas u Sarajevu nakon sastanka Monitoringa reformskog procesa (RPM) između BiH i EU.

Direkor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić i šef Odjela za BiH i Albaniju u Generalnom direktoratu za proširenje EU Dirk Lange kazali su da još postoji mogućnost da BiH parafira i potpiše sporazum o SAA do kraja godine, ukoliko se što prije ostvari napredak u vezi s pitanjem reforme policije.

-BiH još nije došla u fazu da može parafirati sporazum, ali kada ispuni uvjet koji se odnosi na reformu policije vrlo brzo ćemo biti spremni parafirati sporazum, ustvrdio je Lange na pres-konferenciji.

Dvodnevni sastanak RPM-a je bio sektorskog karaktera. Predstavnici BiH i EC razgovarali su o pitanjima trgovine, malim i srednjim preduzećima, industriji, porezu, carinama, poljoprivredi i ribarstvu.

Lange je ukazao na potrebu ostvarivanja konkretnih rezultata u ovim oblastima koji su prioriteti iz evropskog partnerstva kako bi redovni godišnji izvještaj o napretku u BiH koji će EC objaviti u novembru bio pozitivan.

On ističe kako nije dovoljno samo donositi akcione planove i nacrte zakona već je zakone potrebno usvojiti, što će značiti i konkretan napredak.

Tako do septembra državni parlament treba sa usvoji zakon o poljoprivredi i ruralnom razvoju, prehrambenoj industriji te zakon o vinu.

Također, značajan napredak bi predstavljalo usvajanje u naredna dva mjeseca sedam novih pravilnika koji priprema Agencija za sigurnost hrane BiH.

Direktor Direkcije za evropske integracije BiH kazao je kako je BiH iz Brisela proslijeđen i tekst privremenog sporazuma, koji će stupiti na snagu kada se potpiše osnovni tekst Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Privremeni sporazum se koristi dok se ne završi procedura ratifikacije osnovnog sporazuma koja traje dvije ili više godina. Privremeni sporazum trebaju razmotriti i nadležne bh. institucije.

Dok se čeka na ispunjavanje političkih uvjeta za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u pripremi je i plan njegovog provođenja.