|

Parafiran ugovor o dokapitalizaciji "Energopetrola"

Parafiran ugovor o dokapitalizaciji "Energopetrola"
0
F
FENA
3.8.2006. u 21:03
0
komentara
0

dijeljenja
Parafiran ugovor o dokapitalizaciji "Energopetrola"
Premijer Federacije BiH Ahmet Hadžipašić, direktor sarajevskog "Energopetrola" Namik Bušatlić te predstavnici Konzorcija MOL-INA Zoltan Varagy (MOL), Mladen Proštenik i Slobodan Lupret (INA) parafirali su danas u Sarajevu Ugovor o dokapitalizaciji "Energopetrola" d. d. Sarajevo.
Ugovorom je utvrđena dokapitalizacija «Energopetrola» od Konzorcija u iznosu od 60.195.000 KM, što su sredstva namijenjena izmirenju dugovanja sarajevske naftne kompanije.

Konzorcij će također uložiti 4.500.000 KM u zapošljavanje i zbrinjavanje svih 1.059 djelatnika «Energopetrola», a obavezao se i na ulaganje još 150.000.000 KM kroz sljedeće tri godine u snaženje «Energopetrola».

Uz to, MOL-INA će Vladi FBiH na ime prava za dokapitalizaciju «Energopetrola» isplatiti naknadu od 10.200.000 KM.

Ovim ugovorom, Vlada FBiH ostaje vlasnik 22 posto kapitala u «Energopetrolu», drugi dioničari zadržavaju jedanaest posto, dok u 67 posto vlasništva Konzorcija podjednako (50:50 posto) sudjeluju mađarski MOL i hrvatska INA.

O dokapitalizaciji «Energopetrola» konačnu riječ će prije potpisa Ugovora dati Skupština ovog dioničkog društva, saopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.