{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Parafiran ugovor o dokapitalizaciji "Energopetrola"

F
3.8.2006. u 21:03
0
0
Parafiran ugovor o dokapitalizaciji "Energopetrola"
0
Parafiran ugovor o dokapitalizaciji "Energopetrola"
Premijer Federacije BiH Ahmet Hadžipašić, direktor sarajevskog "Energopetrola" Namik Bušatlić te predstavnici Konzorcija MOL-INA Zoltan Varagy (MOL), Mladen Proštenik i Slobodan Lupret (INA) parafirali su danas u Sarajevu Ugovor o dokapitalizaciji "Energopetrola" d. d. Sarajevo.
Ugovorom je utvrđena dokapitalizacija «Energopetrola» od Konzorcija u iznosu od 60.195.000 KM, što su sredstva namijenjena izmirenju dugovanja sarajevske naftne kompanije.

Konzorcij će također uložiti 4.500.000 KM u zapošljavanje i zbrinjavanje svih 1.059 djelatnika «Energopetrola», a obavezao se i na ulaganje još 150.000.000 KM kroz sljedeće tri godine u snaženje «Energopetrola».

Uz to, MOL-INA će Vladi FBiH na ime prava za dokapitalizaciju «Energopetrola» isplatiti naknadu od 10.200.000 KM.

Ovim ugovorom, Vlada FBiH ostaje vlasnik 22 posto kapitala u «Energopetrolu», drugi dioničari zadržavaju jedanaest posto, dok u 67 posto vlasništva Konzorcija podjednako (50:50 posto) sudjeluju mađarski MOL i hrvatska INA.

O dokapitalizaciji «Energopetrola» konačnu riječ će prije potpisa Ugovora dati Skupština ovog dioničkog društva, saopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Opravdavate li blokade saobraćajnica zbog previsoke cijene goriva?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: