{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Parafiran ugovor o dokapitalizaciji "Energopetrola"

F
3.8.2006. u 21:03
0
0
Parafiran ugovor o dokapitalizaciji "Energopetrola"
0
Parafiran ugovor o dokapitalizaciji "Energopetrola"
Premijer Federacije BiH Ahmet Hadžipašić, direktor sarajevskog "Energopetrola" Namik Bušatlić te predstavnici Konzorcija MOL-INA Zoltan Varagy (MOL), Mladen Proštenik i Slobodan Lupret (INA) parafirali su danas u Sarajevu Ugovor o dokapitalizaciji "Energopetrola" d. d. Sarajevo.
Ugovorom je utvrđena dokapitalizacija «Energopetrola» od Konzorcija u iznosu od 60.195.000 KM, što su sredstva namijenjena izmirenju dugovanja sarajevske naftne kompanije.

Konzorcij će također uložiti 4.500.000 KM u zapošljavanje i zbrinjavanje svih 1.059 djelatnika «Energopetrola», a obavezao se i na ulaganje još 150.000.000 KM kroz sljedeće tri godine u snaženje «Energopetrola».

Uz to, MOL-INA će Vladi FBiH na ime prava za dokapitalizaciju «Energopetrola» isplatiti naknadu od 10.200.000 KM.

Ovim ugovorom, Vlada FBiH ostaje vlasnik 22 posto kapitala u «Energopetrolu», drugi dioničari zadržavaju jedanaest posto, dok u 67 posto vlasništva Konzorcija podjednako (50:50 posto) sudjeluju mađarski MOL i hrvatska INA.

O dokapitalizaciji «Energopetrola» konačnu riječ će prije potpisa Ugovora dati Skupština ovog dioničkog društva, saopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: