PSBiH
0

Parafiran sporazum BiH i Srbije o plovidbi plovnim putevima

FENA
U zgradi parlamenta Bosne i Hercegovine danas je parafiran Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o plovidbi plovnim putevima na unutrašnjim vodama i njihovom tehničkom održavanju.

Sporazum su uime Bosne i Hercegovine i Republike Srbije parafirali pomoćnik ministra u Ministarstvu komunikacija i transporta BiH Izet M. Bajrampašić i pomoćnik ministra u Ministarstvu za infrastrukturu, sektor za vodeni saobraćaj i bezbjednost plovidbe u vladi Republike Srbije Pavle Galić.

Sporazumom se uređuju odnosi ugovornih strana koji se odnose na plovidbu plovnim putevima rijeka Save i Drine na državnoj teritoriji ugovornih strana kao i tehničko održavanje.

Plovilima (brodovi, skele, čamci i dr.) ugovornih strana dozvoljeno je da plove unutrašnjim plovnim putevima naznačenih rijeka i da upotrebljavaju luke, odnosno pristaništa koja se nalaze na njima, uz uvjet da poštuju važeće nacionalne propise ugovornih strana i odredbe međunarodnih ugovora koje se odnose na navedene plovne puteve.

Ugovorne strane će radi poboljšanja sigurnosti i uvjeta plovidbe vršiti zajedničku rekonstrukciju i modernizaciju plovnog puta u utvrđenoj kategoriji, u skladu s međunarodnim propisima koji su na snazi.

Zajednička rekonstrukcija i modernizacija plovnog puta obavljat će se na osnovu odgovarajućih zajedničkih dogovora i planova.

U postupku implementacije je projekt "Obnova i modernizacija plovnog puta rijeke Save" u kojem učestvuje Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija, uz finansijsku pomoć Evropske komisije (IPA) i međunarodnih finansijskih institucija (prednjači Svjetska banka).

Ukupna vijednost projekta je oko 84 miliona eura.

Prema podjeli pripremnih radova Hrvatska radi glavni projekt od Siska do Brčkog, a BiH od Brčkog do Beograda. EK (IPA fond) je za BiH odobrila četiri miliona eura za deminiranje desne obale rijeke Save i 1,6 miliona eura za glavni projekt.

Osnovni cilj svih aktivnosti na plovnom putu rijeke Save, za BiH je siguran i kvalitetan prijevoz robe i ljudi od bh. luka (Brčko, Bosanski Šamac i dr.) prema Beogradu, odnosno Dunavom prema Crnom moru i srednjoj Evropi.