Predizborni potpis
24

Papir koji ništa ne znači: Potpisan "protokol o prijemu nacrta prijedloga izgradnje" autoputa kroz RS

SRNA/Klix.ba
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Direktor Javnog preduzeća Autoputevi Republike Srpske Dušan Topić i predstavnik konzorcijuma kineskih kompanija koje predvodi "Sinohem Kapital" Cui Jan potpisali su danas protokol o prijemu nacrta prijedloga projekta izgradnje autoputa Doboj-Vukosavlje (Koridor 5C) i Vukosavlje-Brčko.

Ono što je zanimljivo jeste da potpis, odnosno dokument, ne nosi nikakvu obavezu i nije dio zvaničnog protokola. Time se može zaključiti da je ceremonija potpisivanja dio predizborne kampanje jer se na njoj pojavila premijerka manjeg bh. entiteta iz SNSD-a Željka Cvijanović.

Tu je bila i ministrica saobraćaja i veza Neđe Trninića i ambasadorica Kine u BiH Chen Bo.

Naime, protokol potvrđuje da je kineski partner dostavio ponudu za realizaciju izgrednje autoputa putem koncesije na dionici Koridora 5C kroz od Doboja do Vukosavlja i dionici od Vukosavlja do Brčkog prema Srbiji.

Čak je i Topić rekao da je riječ o neobavezujućem dokumentu koji nije dio zvaničnog protokola, ali je, kako kaže, "važan jer je njime potvrđeno i objavljeno da je kineski partner dostavio nacrt ponude".

Nakon detaljnog pregleda dostavljene ponude, u narednih nekoliko mjeseci krenut će se u zvaničnu proceduru koju predviđa Zakon o koncesijama Republike Srpske.

"Tokom zime mogli bismo stvoriti uslove da na proljeće potpišemo koncesioni ugovor, što znači da bismo mi mogli ući u eksproprijaciju, a kineski partner u razradu projekte dokumentaciju. Za jednu dionicu već imamo gotovu projektnu dokumentaciju za Koridor 5C, dok bi za dionicu Vukosavlje - Brčko tek trebalo da se radi, iako postoji mogućnost da se fazno planiraju aktivnosti i radovi na samom terenu", rekao je Topić.