BiH
0

Papa pozvao na mir i toleranciju

Klix.ba
Svetoj misi, održanoj na otvorenom u Petrićevcu, prisustvovalo je oko 45 hiljada hodočasnika koji su došli na specijalnu ceremoniju beatifikacije Ivana Merza, Banjalučanina koji je bio aktivan u Crkvi tokom 20-tih godina prošlog stoljeća.

Jednodnevni posjet Pape Ivana Pavla II. gradu Banja Luci je prošao bez ikakvih incidenata, izjavili su iz MUP-a RS. Tokom trajanja svete mise od 11.30h do 14h nije zabilježen nijedan slučaj narušavanja javnog reda i mira niti bilo kakvo ugrožavanje bezbjednosti skupa.

Tokom svog posjeta 83-godišnji Papa je pozvao na pomirenje među nacijama, tražeći od pripadnika muslimanskog, hrvatskog i srpskog naroda da nađu zajednički jezik i zaborave na nesuglasice u cilju stvaranja snažnog i trajnog multietničkog društva.

Također je dodao da je svjestan patnje koju stanovnici BiH proživljavaju, ali da je novi početak ipak moguć ako se ljudi promjene i postanu tolerantni prema međusobnim razlikama. Papinoj posjeti su prisustvovala trojica članova Predsjedništva BiH, kao i visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown.