Zlostavljao dječake
79

Papa Franjo splitskom fratru pedofilu zabranio rad u crkvi

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Papa Franjo trajno je zabranio rad u crkvi splitskom fratru Gracijanu Stipi Gašperovu (78), koji je optužen za silovanje maloljetnika.

Papa je, nakon što je primio izvještaj od Kongregacije za nauk vjere, otpustio Gašperova iz reda franjevaca konventualaca i razriješio ga svih obaveza, prenosi Index.hr.

Protiv Gašpera iz splitskog Samostana Svetog Frane, vodio se crkveni postupak pri Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, a sva dokumentacija je predata Apostolskoj nuncijaturi u Zagrebu, koja je zaključke proslijedila Kongregaciji za nauk vjere u Vatikan.

Istraga je pokazala da je fratar kriv za zlostavljanje petorice dječaka, a Gašper je naveo da je "svjestan svojih grešaka".

Kongregaciji za nauk vjere, nadležna za najteža krivična djela, navela je da krivični postupak ne bi morao da bude održan, budući da je za osumnjičenog predložena najteža kanonska kazna.

Hrvatska policija je nakon prve prijave za zlostavljanje uhapsila i ispitala Gašpera, koji je brzo pušten na slobodu. Nakon toga je poslat poseban izvještaj Opštinskom državnom tužilaštvu u Splitu, koje je trebalo da odluči da li će podignuti optužnicu.

Gašperova krivična djela su otišla u zastaru, ali je naknadno Državno hrvatsko tužilaštvo objavilo da sprovodi dalje istrage i da se još bavi optužbom protiv fratra za seksualno zlostavljanje maloljetnika.