{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Papa Franjo dolazi u Sarajevo 21. juna

21.1.2014. u 15:10
21.1.2014. u 15:56
644
473
Papa Franjo dolazi u Sarajevo 21. juna
644
Papa Franjo dolazi u Sarajevo 21. juna
Papa Franjo (Foto: AFP)
Papa Franjo dolazi u službenu posjetu Bosni i Hercegovini, potvrđeno je Federalnoj televiziji iz više izvora.
Predsjedništvo BiH uputilo je službeni poziv Papi, a dolazak poglavara Rimokatoličke crkve planiran je za 21. juni ove godine.

Papa Franjo će, kako saznaje FTV, doći u jednodnevnu posjetu Sarajevu, odakle će, povodom stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata, poslati poruku mira.

Ovo nije prvi put da u našu zemlju dolazi poglavar Rimokatoličke crkve. Prije njega, u BiH je boravio je papa Ivan Pavao II. Desilo se to 12. i 13 aprila 1997. godine.

Glavni sekretar Biskupske konferencije u Bosni i Hercegovini (BKBiH) monsinjor Ivo Tomašević izjavio je za agenciju Anadolija kako Biskupska konferencija BiH nema potvrde o dolasku pape Franje u službenu posjetu Bosni i Hercegovini.

Monsinjor Tomašević je kazao da je kardinal Vinko Puljić nedavno razgovarao sa papom Franjom i uputio mu poziv da posjeti BiH. Također, Predsjedništvo BiH uputilo je službeni poziv papi.

''Sveti Otac će odrediti da li će posjetiti BiH i kada će to biti. Sveta Stolica još uvijek nije objavila da papa Franjo dolazi u BiH. Također, razgovarao sam sa kardinalom Puljićem, koji, također, nema takvu informaciju", rekao je Tomašević, koji vjeruje da će u slučaju da papa Franjo stvarno odluči posjetiti BiH, o tome zvanično saopćenje izdati Sveta Stolica.

On je objasnio da očekuje da bi biskupski nuncij u BiH prije objave takve informacije i službeno informirao vrhbosanskog kardinala o najavljenoj posjeti pape Franje.

No, Tomašević je rekao da bi ljudi u BiH bili radosni ukoliko bi se ta posjeta i ostvarila.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: