BiH
1

Papa 22. juna u posjeti BiH

Klix.ba
Iako datum još uvijek nije zvanično potvrđen od <em>Svete Stolice</em>, <b>Banja Luka</b> se priprema da 22. juna ove godine ugosti papu <b>Ivana Pavla II</b>, izjavio je banjalučki biskup <b>Franjo Komarica</b>.

On je nakon sastanka Koordinacionog odbora, sačinjnog od predstavnika svih biskupija iz BiH, kazao da su pripreme počele, te da je Sveta Stolica "dala zeleno svjetlo" za papinu posjetu.

Komarica je također kazao da će se zvanična potvrda posjete desiti najkasnije šest sedmica prije papinog dolaska.

Papina posjeta Banjoj Luci organizuje se povodom beatifikacije rikomatoličkog laika Banjalučanina Ivana Merca.

Ivan Merc rođen je 16. decembra 1896. godine u Banjoj Luci. Osnovnu školu započeo je u Banjoj Luci, 2. i 3. razred pohađao u Prijedoru. Školovanje nastavlja u Banjoj Luci gdje je pohađao i gimnaziju. Nakon završenog studija u Beču i Parizu Ivan se vraća u domovinu 1922. godine. Iste jeseni dobija posao profesora francuskog i njemačkog jezika na Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu gdje ostaje da radi do smrti. Sljedeće godine doktorirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Čitav život je poštovao religiozne norme. Merc je umro 10. maja 1928. godine. Sahranjen je na Mirogoju. Tijelo mu je 1977. godine preneseno u baziliku Srca Isusova u Zagrebu.

"Istaknuti laik (svjetovnjak) u svjedočenju Evanđelja", tim je riječima Papa Ivan Pavao II nazvao Ivana Merca u zagrebačkoj katedrali 10. septembra 1994. godine, prvog dana svog pohoda Hrvatskoj.